ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απούσα η Μέρκελ από τη δεξίωση προς τιμήν του Ερντογάν

Γερμανία: Απούσα η Μέρκελ από τη δεξίωση προς τιμήν του Ερντογάν
EPA/TIM BRAKEMEIER

Απούσα από την επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει την Παρασκευή ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ προς τιμήν του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, με την εκδήλωση αλλά και τις στρατιωτικές τιμές με τις οποίες θα υποδεχθεί τον προσκεκλημένο του ο Γερμανός Πρόεδρος να προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι η μόνη που απέρριψε την πρόσκληση του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, καθώς στη δεξίωση δεν προτίθενται να παραστούν κι άλλα σημαντικά πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ, είπε πως δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει στην προπαγάνδα του Ερντογάν», την ίδια στάση θα τηρήσει και η εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ενώ σύσσωμη η ηγετική ομάδα των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και Άντον Χοφράιτερ, δήλωσαν ότι θα απέχουν από την δεξίωση. Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ καθώς και για την επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν.

Αντιθέτως, την πρόθεσή του να παραστεί στην δεξίωση στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τούρκος Πρόεδρος «δεν είναι κανονικός Πρόεδρος και δεν αξίζει» να παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του.

Ο κ. Έζντεμιρ, εξήγησε μιλώντας στην Tagesspiegel πως ελπίζει με την παρουσία του στη δεξίωση να στείλει τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την τουρκογερμανική κοινότητα το μήνυμα ότι «η αντιπολίτευση στην Γερμανία είναι μέρος της πολιτικής αυτής της χώρας, είμαστε ένα σταθερό και απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να με ανεχθεί».

Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πάντα προσκεκλημένη του Ομοσπονδιακού Προέδρου σε δεξιώσεις ή επίσημα δείπνα που παρατίθενται προς τιμήν υψηλών προσκεκλημένων. Η ίδια ωστόσο συνηθίζει να παρευρίσκεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η τελευταία φορά που παρέστη σε κάτι ανάλογο ήταν το επίσημο δείπνο που είχε παρατεθεί το 2015 προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε παρευρεθεί στο δείπνο με τον Εμίρη του Κατάρ. Αντιθέτως, δεν είχε παρευρεθεί στην δεξίωση προς τιμή του κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ