ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνες Χαν: Κανένα ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Τουρκία

Γιοχάνες Χαν: Κανένα ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MALTON DIBRA

Το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία απέκλεισε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ζήτησε μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

«Απλώς δεν βλέπω καμία ανάγκη να αναμειχθούμε», δηλώνει ο κ. Χαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt και εκφράζει την εκτίμηση ότι τα προβλήματα της Τουρκίας οφείλονται κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα.

«Η κατάσταση δεν θα διευθετηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή μεμονωμένα κράτη προσφέρουν πακέτα βοήθειας ή δάνεια στην Άγκυρα», αναφέρει, διευκρινίζει ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ισχυρό συμφέρον να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα Τουρκία. «Μια σταθερή νομισματική πολιτική, μια ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα και η διαρκής τήρηση των δημοκρατικών θεμελιωδών αρχών θα βοηθούσαν την οικονομία να ανακάμψει και πάλι (…) Την ευθύνη έχει κυρίως η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία», καταλήγει ο επίτροπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ