ΚΟΣΜΟΣ

«Βελούδινη» επανάσταση κατά της Μέρκελ

«Βελούδινη» επανάσταση κατά της Μέρκελ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Άνγκελα Μέρκελ, η γυναίκα που επί μια δεκαετία κυριαρχεί στη γερμανική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, είναι πλέον σοβαρά «λαβωμένη». Από σήμερα, οι Γερμανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα ενώ η καγκελάριός τους καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις για να διαφυλάξει, όχι μόνο τη συνοχή της κυβέρνησής της, αλλά και την πολιτική παρακαταθήκη της.

Και αυτό γιατί την Τρίτη το βράδυ αντιμετώπισε με μια «επανάσταση» και μάλιστα, εντός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Με γερμανικά ΜΜΕ να σχολιάζουν σήμερα ότι υπάρχουν «σύννεφα» πάνω από το Βερολίνο ενώ υπογραμμίζουν ότι η κ. Μέρκελ πληγώθηκε βαριά από το αποτέλεσμα μιας εσωκομματικής διαδικασίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα Bild γράφει: «Μπορεί η Μέρκελ να παραμείνει στην καγκελαρία;».

Τι συνέβη

Οι βουλευτές της Μέρκελ δεν προχώρησαν σε ανοιχτή ρήξη μαζί της. Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», τα γερμανικά πολιτικά πράγματα δεν είναι τόσο «βίαια» ούτε κινούνται τόσο γρήγορα. Εναλλακτικά, τα μέλη του CDU επέλεξαν να εκδηλώσουν τον σκεπτικισμό τους και να… επαναστατήσουν κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που κανονικά θεωρείται απλώς τυπική διαδικασία -η εκλογή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU και CSU.

Συνήθως, η θέση αυτή αποτελεί «δώρο» του ή της καγκελάριου προς όποιον επιλέξει. Μάλιστα, η υποψηφιότητα αυτή σπανίως αμφισβητείται από την κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι είναι η πρώτη φορά από το 1973 που βουλευτές δεν έχουν υποστηρίξει την επιλογή ενός καγκελάριου.

2018 09 25T195210Z 1655566611 RC1BF9A731C0 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS


Η Μέρκελ με τον Φόλκερ Κάουντερ - Πηγή: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Όμως την Τρίτη, ο Φόλκερ Κάουντερ, το… δεξί χέρι της Μέρκελ τα τελευταία 13 χρόνια καταψηφίστηκε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ο Ραλφ Μπρίνκχαους με 125 ψήφους. Για τα γερμανικά δεδομένα, πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση, και ένα σαφές «μήνυμα» του κόμματος προς την Άγνκελα Μέρκελ.

«Πάντα με στηρίζατε» είπε πριν την ψηφοφορία η κ. Μέρκελ, μη μπορώντας να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Η εσωκομματική αυτή κρίση δεν αποτελεί, ωστόσο, έκπληξη.

Η γερμανική πολιτική σκηνή «κοχλάζει» εδώ και καιρό, από την δύσκολη εκλογή της Μέρκελ πέρσι στις εκλογές. Ακολούθησαν, φυσικά, οι δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης αλλά και η «κόντρα» με τον Χορστ Ζεεχόφερ για την μεταναστευτική πολιτική το καλοκαίρι. Και παρότι οι δύο πλευρές τελικώς κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία και η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ως «νικήτρια» της μάχης αυτής, η αλήθεια είναι ότι τελικώς αποτέλεσε πολιτικό πλήγμα για την καγκελάριο.

Τι λένε πολιτικοί αναλυτές

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μέλλον της καγκελαρίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία και στο κρατίδιο της Έσσης τον Οκτώβριο αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου συνασπισμού το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, φαίνεται πως όλοι συμφωνούν πως οι αντιπαραθέσεις για το προσφυγικό το καλοκαίρι όσο και η ιστορία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέργκ Μάασεν, συνέβαλαν δραστικά στη μείωση της εκλογικής δύναμης στις δημοσκοπήσεις. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα φανούν, όπως εκτιμάται, στο επόμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ήδη, έχουν ακουστεί οι πρώτες «φωνές» που ζητούν από τη Μέρκελ να ανοίξει το δρόμο για τον διάδοχό της.

Παρόλα αυτά, αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα αλλά θα συνεχίσει να «πολεμά», όπως έκανε άλλωστε και ο μέντοράς της Χέλμουτ Κολ στο τέλος της καριέρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ