ΚΟΣΜΟΣ

Κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία έχει δώσει στη Γερμανία η τουρκική ΜΙΤ

Κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία έχει δώσει στη Γερμανία η τουρκική ΜΙΤ
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα στοιχεία, αν πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», όπως ζητάει η Άγκυρα, την οργάνωση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Τουρκία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία αναζητεί πρόσωπα, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία», αλλά δεν είναι βέβαιο πως αυτά βρίσκονται στη Γερμανία.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε (την οργάνωση του Γκιουλέν) με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το (κουρδικό) PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Yeni Asir, μια μικρή φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, αναφέρει πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχει δώσει στη Γερμανία έναν κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία και πως ο Ερντογάν θα ζητήσει από την Μέρκελ να τους εκδώσει.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο καταδικασμένος στην Τουρκία για «κατασκοπεία» δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, κούρδοι και αριστεροί ακτιβιστές, καθώς και πρόσωπα που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Ερντογάν: Ο Τζαν Ντουντάρ είναι πράκτορας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητεί την έκδοση από τη Γερμανία του Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορα που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

«Αυτό το πρόσωπο είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ