ΚΟΣΜΟΣ

Στο λιμάνι της Βαλέτας αποβιβάστηκαν οι μετανάστες του Aquarius

Στο λιμάνι της Βαλέτας αποβιβάστηκαν οι μετανάστες του Aquarius
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Οι 58 μετανάστες που διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης από το πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων Aquarius αποβιβάστηκαν σήμερα, Κυριακή, στο λιμάνι της Βαλέτας, έπειτα από αναμονή σχεδόν μίας εβδομάδας ανοικτά του μικρού μεσογειακού νησιού.

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λιβύη, επιβιβάστηκαν σε δύο λεωφορεία που έθεσαν στη διάθεσή τους οι μαλτέζικες αρχές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 58 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και 18 ανήλικοι, αφού υποβληθούν σε υγειονομικούς και νομικούς ελέγχους, θα μεταφερθούν προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προβλέπει συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 μετανάστες, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10.

Αφού διασώθηκαν από το Aquarius τη Δευτέρα (24/9), οι μετανάστες περίμεναν μέχρι και σήμερα ανοικτά της Μάλτας, λόγω της θαλασσοταραχής, προτού μεταφερθούν στη διάρκεια του πρωινού σε πλοίο της μαλτέζικης ακτοφυλακής από το Aquarius, το οποίο παρέμεινε σε διεθνή ύδατα.

Μία από τις οικογένειες των Λίβυων συνοδευόταν από μια σκυλίτσα, την Μπέλα, που θα πρέπει να υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και φωτογραφία της οποίας ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

To Aquarius, από το οποίο αφαιρέθηκε η σημαία του Παναμά, επέλεξε να παραμείνει σε διεθνή ύδατα ώστε να μην διακινδυνεύσει να βρεθεί σε κατάσταση παρανομίας σε μαλτέζικα ύδατα, με την πιθανότητα να κατασχεθεί.

Το Aquarius είναι το τελευταίο ανθρωπιστικό πλοίο που διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέξει μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν κρυφά στην Ευρώπη σύμφωνα με τη γαλλική ΜΚΟ που το έχει ναυλώσει, τη SOS Méditerranée.

Ωστόσο, το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επανέλθει στην κεντρική Μεσόγειο ανοικτά της Λιβύης προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μάλτας, το Aquarius θα πρέπει τώρα να πλεύσει προς τη Μασσαλία, το λιμάνι της νηολόγησής του στη νότια Γαλλία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ