ΚΟΣΜΟΣ

Διολίσθηση σε "εμφύλιο" βλέπει ο Βαλς εάν η Λεπέν κερδίσει και στον δεύτερο γύρο

Διολίσθηση σε "εμφύλιο" βλέπει ο Βαλς εάν η Λεπέν κερδίσει και στον δεύτερο γύρο
REUTERS/Kenzo Tribouillard/Pool

Προειδοποίηση ότι η Γαλλία θα διολισθήσει σε "εμφύλιο πόλεμο" αν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κερδίσει εξουσία το Σαββατοκύριακο στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, βάζοντας στέρεες βάσεις για καλή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 απηύθυνε σήμερα ο Μάνουελ Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για να κρατήσει μακριά από την εξουσία την Μαρίν Λεπέν, φθάνοντας στο σημείο να καλέσει τους αριστερούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τους υποψηφίους της δεξιάς στις περιφέρειες που θα μπορούσαν να κερδίσουν η Λεπέν και το κόμμα της.

"Έχουμε φθάσει σε μια ιστορική στιγμή όπου η επιλογή για τη χώρα μας είναι ανάμεσα σε δύο", δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Και διευκρίνισε: "Η μία είναι η άκρα δεξιά, η οποία σημαίνει βασικά διαίρεση, μια διαίρεση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο".

Η άλλη επιλογή επισήμανε είναι η ψήφος υπέρ των δημοκρατικών αξιών, δηλαδή μια χώρα ανοικτή σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες εφόσον αυτοί αποδέχονται τους κανόνες και την εξουσία του λαϊκού κράτους.

Από τη μεριά της, η Μαρίν Λεπέν απέρριψε τη δήλωση του Βαλς περί εμφυλίου πολέμου ως "παραληρηματικό ξέσπασμα".

"Θα πρέπει να θυμίσω στον πρωθυπουργό ότι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα εναντίον της Γαλλίας, διεξάγεται από φονταμενταλιστές ισλαμιστές που εκτράφηκαν από ένα χαλαρό, σεχταριστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα", δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με πάνω από 40% των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία ενώ η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν ήρθε επίσης πρώτη σε μια σημαντική νοτιοανατολική περιφέρεια, την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, που περιλαμβάνει τη γαλλική Ριβιέρα.

Στη συνέχεια ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ήρθε τρίτο, αποσύρθηκε από την εκλογική αναμέτρηση και στις δύο αυτές περιφέρειες, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, στις 13 Δεκεμβρίου, τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί.

Μάλιστα, νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τακτικές κινήσεις του Βαλς μπορεί να επιτύχουν, καθώς στον δεύτερο γύρο φαίνεται να αυξάνεται η στήριξη των συντηρητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ