ΚΟΣΜΟΣ

«Τρέχα γρήγορα!»: Η κραυγή αγωνίας 18χρονης πριν το τσουνάμι «πνίξει» το Παλού

«Τρέχα γρήγορα!»: Η κραυγή αγωνίας 18χρονης πριν το τσουνάμι «πνίξει» το Παλού
Antara Foto/Akbar Tado/ via REUTERS

Η Puteri Pratiwi κατευθυνόταν προς στο σπίτι της με την εξαδέλφη της Ita αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένιωσε τη γη να σείεται. Η 18χρονη έπεσε από τη μηχανή της και σοκαρισμένη είδε ένα τεράστιο κύμα να πλησιάζει το Παλού.

«Φώναξα στην ξαδέλφη μου ‘’Ας τρέξουμε γρήγορα. Τρέχα". Ξεκινήσαμε να τρέχουμε αλλά εκείνη γύρισε πίσω για να σώσει τη μηχανή», είπε η νεαρή στο CNNi, ενθυμούμενη - από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται - τις στιγμές που χτύπησε το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία.

Όταν χτυπήθηκε από το κύμα κατάφερε να κρατηθεί από μία κολώνα και να σωθεί. Η Ita δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς παρασύρθηκε από τα νερά και έχασε τη ζωή της. Η Pratiwi έμαθε για τον θάνατο της τρεις μέρες μετά την καταστροφή.

Η 18χρονη είναι μία από τους πολλούς τραυματίες που νοσηλεύονται στο Παλού, μετά τον σεισμό των 7.5 βαθμών Ρίχτερ και του τσουνάμι που προκάλεσε. Οι Αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων κάτω από συντρίμμια.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 844 νεκρούς, αλλά το νούμερο αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν πολλές ομαδικές ταφές καθώς οι Αρχές φοβούνται το ξέσπασμα ασθενειών. Μέχρι και αυτή την ώρα, περισσότερες από 100 σοροί παραμένουν στην αυλή τοπικού νοσοκομείου, προκαλώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Dr. Komang Hadi Sujendra, γνωστοποίησε πως σε ένα ίδρυμα στάλθηκαν περισσότερα από 200 πτώματα, γεγονός, που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τους ασθενείς και το προσωπικό».

Εκατοντάδες οι μετασεισμοί

Οι σκηνές που επικρατούν στο Παλού είναι χαοτικές. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιχειρούν, με κάθε μέσο, να αποκαταστήσουν τις διόδους επικοινωνίας και παροχής φαγητού νερού για να βοηθήσουν απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν.

Υπολογίζεται από 2.4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διαχείρισης Καταστροφών, Sutopo Purwo Nugroho. Περίπου 600 άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται στους 48.000.

Οι σεισμοί και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν την Ινδονησία

Ορισμένοι από τους επιζώντες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και προχώρησαν σε λεηλασίες καταστημάτων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Ο υπουργός Πολιτικής, Νομικής και Ασφάλειας, H. Wiranto, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από ορισμένα σούπερ-μάρκετ να ανοίξουν τις πόρτες τους και να προσφέρουν δωρεάν προϊόντα στους πληγέντες. Αργότερα θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση.

Στην περιοχή συνεχίζονται οι μετασεισμοί, μερικοί εκ των οποίων είναι ιδιαιτέρως ισχυροί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 254 μετασεισμοί, σύμφωνα με τις Αρχές.

2018 10 01T144800Z 1263991047 RC1AA6391DD0 RTRMADP 3 INDONESIA QUAKE

Πηγή: Antara Foto/Muhammad Adimaja/ via REUTERS

Εφιαλτικές σκηνές

Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης έρχονται στο φως και οι δραματικές ιστορίες των πληγέντων.

Η Nurjati Katili φροντίζει τον 7χρονο ανηψιό της Mohammed. Η μητέρα και ο αδελφός του αγνοούνται.

«Είναι τόσο λυπημένος. Λέει ότι σκέφτεται τον αδελφό του συνέχεια», είπε η Katili στο CNNi.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών, σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατο να σταλεί βοήθεια. Οι δρόμοι σε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ μηχανήματα επιχειρούν να ανοίξουν διόδους για να φτάσει τροφή, νερό και ιατρική βοήθεια.

«Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εφιαλτική. Η πόλη του Παλού έχει καταστραφεί και οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για την πόλη Ντονγκάλα είναι ακόμη χειρότερες. Ακόμη και τα κτήρια που δεν κατέρρευσαν, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές», είπε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Jan Gelfand.

She told her friend to 'run fast', but the tsunami swept her away, by Matt Rivers, Jo Shelley and Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ