ΚΟΣΜΟΣ

Δυσάρεστες οι εξελίξεις για τον Σύρο εγκλωβισμένο σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας

Δυσάρεστες οι εξελίξεις για τον Σύρο εγκλωβισμένο σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας
Twitter/@Kontar81

Ύστερα από 7 μήνες εγκλωβισμού σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας, ο Σύρος Hassan al-Kontar συνελήφθη από τις Αρχές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών αξιωματούχων.

Η ιστορία του Σύρου είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή καθώς θύμιζε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ο Hassan al-Kontar εγκατέλειψε τη γενέτειρά του για να αποφύγει την στρατιωτική θητεία και όταν ξέσπασε ο πόλεμος αρνήθηκε να επιστρέψει.

Προσπάθησε να λάβει άσυλο από μία δύο χώρες, ανεπιτυχώς όμως. Εκπρόσωπος Τύπου των Μαλαισιανών Αρχών ενημέρωσε το BBC πως ο 36χρονος δεν βρίσκεται πλέον στο αεροδρόμιο.

Ο Μαλαισιανός επικεφαλής για θέματα μετανάστευσης επιβεβαίωσε την είδηση, τονίζοντας, σε τοπικά μέσα, πως οι Αρχές εργάζονται με την Βασιλική Αστυνομία της Μαλαισίας.

«Οι επιβάτες που βρίσκονται στον χώρο επιβίβασης πρέπει να παίρνουν τις πτήσεις τους, αλλά αυτός ο άντρας δεν το έκανε. Βρίσκεται σε μία απαγορευμένη ζώνη και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο Mustafar Ali, συμπληρώνοντας πως θα βρεθεί ο αντιμέτωπος με το τμήμα μετανάστευσης, όταν η αστυνομία ολοκληρώσει τις καταθέσεις.

«Θα επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία της Συρίας ώστε να διευκολύνουμε την απέλασή του στη χώρα του», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κράτησης του Hassan al-Kontar και κάθε προσπάθεια του βρετανικού μέσου ενημέρωσης να επικοινωνήσει μαζί του μέσω WhatsApp έπεσε στο κενό.

Η ιστορία του Σύρου

Ο Kontar το έσκασε από τη Συρία και μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργαζόταν ως ασφαλιστής. Δεν μπορούσε να ανανεώσει το διαβατήριό του διότι δεν είχε ολοκληρώσεις τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όμως δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι του, φοβούμενος πως θα συλληφθεί.

Έτσι, παρέμεινε παράνομα στα ΗΑΕ, έως ότου συνελήφθη το 2016. Το 2017 κατάφερε να ανανεώσει το διαβατήριό του – άγνωστο πώς – αλλά τελικώς απελάθηκε στη Μαλαισία, σε μία από τις λίγες χώρες που παρέχει βίζα σε Σύρους αμέσως μόλις πατήσουν τα εδάφη της.

Και πράγματι αυτό συνέβη. Ο Σύρος έλαβε μία τρίμηνη τουριστική βίζα. Όταν έληξε, επιχείρησε να ταξιδέψει στην Τουρκία, αλλά δεν του επετράπη να επιβιβαστεί στην πτήση του. Κατάφερε να φτάσει στην Καμπότζη, αλλά συνελήφθη και εστάλη πίσω στη Μαλαισία. Έκτοτε έμενε στο αεροδρόμιο, αναμένοντας να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημά του.

Ο 36χρονος από τη Δαμασκό κατέθεσε αίτημα ασύλου στο Εκουαδόρ και τη Καμπότζη, όμως και οι δύο χώρες το απέρριψαν.

Ο Hassan al-Kontar ανανέωνε πολύ συχνά τους λογαριασμούς του στα social media για να ενημερώνει τους φίλους του για τις εξελίξεις στη ζωή του. Στο τελευταίο του ποστ στο twitter είχε δημοσιεύσει μία σειρά από φωτογραφίες.

Στόχος του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν να απευθυνθεί και στον Καναδά, σε ακόμη μία προσπάθεια να τελειώσει ο Γολγοθάς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ