ΚΟΣΜΟΣ

Εκατόμβες νεκρών στην Ινδονησία: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι

Εκατόμβες νεκρών στην Ινδονησία: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι
REUTERS/Antara Foto/Muhammad Adimaja

Στους 1.407 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων στην Ινδονησία από το φονικό συνδυασμό του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Οι διασώστες δίνουν «μάχη» με το χρόνο με την ελπίδα να ανασύρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια και τους τόνους λάσπης που έχουν σκεπάσει τα πάντα στην παράλια πόλη Παλού, του νησιού Σαλαουέσι, την οποία έπληξε η μανία της φύσης, την περασμένη Παρασκευή.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Όμως πολλά από τα κτήρια που κατέρρευσαν πλημμύρισαν μετά το τσουνάμι, γεγονός που κάνει τις ελπίδες να σβήνουν.

Το έδαφος, σημειώνει ρεπορτάζ του BBC, είναι ιδιαίτερα ασταθές και κινείται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις διάσωσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και να εγκυμονεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης.

Μεταξύ των θυμάτων, είναι και 34 σπουδαστές, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν σε εκκλησία, η οποία είχε θαφτεί από τόνους λάσπης ενώ αγνοούνται δεκάδες ακόμα.

Τρεις επιζώντες ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα ξενοδοχείου ενώ 50 ακόμα άτομα βρίσκονταν στο κτήριο την ώρα του σεισμού.

Καθώς οι πρώτες προμήθειες και η ανθρωπιστική βοήθεια έχουν αρχίσει να φτάνουν από αέρος αλλά και με κονβόι φορτηγών στην κατεστραμμένη Παλού, οι επιζώντες καλούνται να επιβιώσουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Παράλληλα, η αστυνομία προχωρά σε περιπολίες για να αποτρέψει πιθανές λεηλασίες σε καταστήματα, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί τέτοια περιστατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ