ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία των Πρεσπών: Σύγκρουση Μόσχας - Δύσης για το δημοψήφισμα

Συμφωνία των Πρεσπών: Σύγκρουση Μόσχας - Δύσης για το δημοψήφισμα
Reuters/MARKO DJURICA

Η χθεσινή παρέμβαση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ λόγω μικρής συμμετοχής είναι ενδεικτική των προθέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Ρωσία καταφέρεται εναντίον της Δύσης και ειδικότερα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγορώντας τους για παρέμβαση στα εσωτερικά Σκοπίων και Αθήνας και προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Από την άλλη πλευρά μία σειρά κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ουάσινγκον έσπευσαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της Κυριακής καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στα επόμενα βήματα και στην κύρωση της συμφωνίας. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για ανάμειξη στο δημοψήφισμα ενώ χθες ήταν σειρά του Γραμματέα του ΝΑΤΟ να επαναλάβει ότι ο μόνο τρόπος ένταξης της πΓΔΜ στη συμμαχία είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρο.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπαράθεση Δύσης – Μόσχας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα ενώ ήδη η κατάσταση τόσο στην πΓΔΜ όσο και στο Κοσσυφοπέδιο συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βαλντιμίρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παράταση των εξελίξεων στην Αθήνα

Την ώρα που πάνω από τα Βαλκάνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Δύσης, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, τοποθετώντας την στις αρχές του 2019. Παράλληλα, η παράταση των εξελίξεων μεταθέτει το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ για αργότερα και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει, είτε με εκλογές που φαντάζει το πιθανότερο είτε μέσω της Βουλής, να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ