ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προφυλάκιση τεσσάρων για συγκρότηση νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης

Γερμανία: Προφυλάκιση τεσσάρων για συγκρότηση νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης
REUTERS/Vincent Kessler

Με την κατηγορία συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης προφυλακίστηκαν οι τέσσερις από τους συνολικά οκτώ συλληφθέντες στη Σαξονία και τη Βαυαρία την Τρίτη, από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Και οι οκτώ συλληφθέντες, Γερμανοί πολίτες, φέρονται να ετοιμάζονταν να διαπράξουν μια επίθεση σήμερα Τετάρτη, εθνική εορτή και επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας. Πέντε από τους συλληφθέντες φέρονται να συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στην Κέμνιτς στις 14 Σεπτεμβρίου.

Επτά άνδρες συνελήφθησαν τη Δευτέρα εκ των οποίων οι τρεις προφυλακίστηκαν το ίδιο απόγευμα, ενώ ο όγδοος άνδρας, φερόμενος ως εγκέφαλος πίσω από την ίδρυση της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Επανάσταση της Κέμνιτς», είχε τεθεί υπό κράτηση τη 14η Σεπτεμβρίου. Οι συλληφθέντες της Δευτέρας είναι χούλιγκαν, σκίνχεντ, μέλη νεοναζιστικών ομάδων της Κέμνιτς και «ηγετικά» στελέχη της ακροδεξιάς της Σαξονίας, όλοι τους γνωστοί στις αρχές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση είχε προγραμματίσει επίθεση εναντίον αλλοδαπών και «ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές απόψεις» για τις 3 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύουν πως οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου ήταν μια «πρόβα».

Η «Επανάσταση της Κέμνιτς» σκόπευε επίσης να διαπράξει επιθέσεις με όπλα εναντίον ξένων, πολιτικών και δημοσιογράφων σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ενώ εκτιμάται ότι η οργάνωση ιδρύθηκε το αργότερο την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο φόνος ενός Γερμανού τον οποίο φέρονται να διέπραξαν δύο αιτούντες άσυλο, στα τέλη του Αυγούστου, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών εναντίον προσφύγων και μεταναστών στην Κέμνιτς. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών, συμμετέχοντες καταδίωξαν ανθρώπους που θεωρούσαν πως ήταν ξένοι.

Μετά την ακροδεξιά διαδήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου, 15 πρόσωπα, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αυτοαποκαλούνταν «πολίτες-μέλη επιτροπών επαγρύπνησης» και έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό — χειρονομία εκτός νόμου στη Γερμανία —, επιτέθηκαν εναντίον μιας ομάδας Ιρανών και Πακιστανών, χρησιμοποιώντας γυάλινα μπουκάλια και τέιζερ, όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Σημειώνεται πως κατά τις αστυνομικές έρευνες κατασχέθηκαν επίσης κατασχέθηκαν ρόπαλα και άλλα είδη, πάντως όχι πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ