ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Καλεί σε συσπείρωση τους Συντηρητικούς η Τερέζα Μέι

Brexit: Καλεί σε συσπείρωση τους Συντηρητικούς η Τερέζα Μέι
REUTERS/Toby Melville

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε η Τερέζα Μέι στους Συντηρητικούς, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, την τελευταία μέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος που διεξάγεται στο Μπέρμινγχαμ.

Υπό τους ήχους του Dancing Queen των Abba και από το βήμα του συνεδρίου, η Μέι κάλεσε τους βουλευτές της να συνταχθούν στο πνεύμα του «κοινού σκοπού», καθώς οι συνομιλίες για το Brexit εισέρχονται στην κρισιμότερη φάση τους.

«Εάν κινηθούμε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις επιδιώκοντας το δικό μας για το τέλειο Brexit, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς καθόλου Brexit», δήλωσε σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, που παρουσίασαν τα δικά τους εναλλακτικά σχέδια για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε σίγουρη ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία «που να εκπληρώνει τις επιθυμίες της Βρετανίας». Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις αντικρουόμενες φωνές εντός του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν αναφορικά με την πρόταση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε την «κερκίδα» του Εργατικού Κόμματος ότι απορρίπτει τις κοινές αξίες που κάποτε γεφύρωσαν το πολιτικό τους χάσμα.

Επικρίνοντας τον Τζόνσον, η Μέι δήλωσε ότι η ίδια λαμβάνει αποφάσεις για το Brexit με βάση το «εθνικό συμφέρον», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από τον πρώην υπουργό της για το Brexit θα διαλύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες ο Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες και κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με βουλευτές του κόμματός του ωστόσο ν'αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το Εργατκό Κόμμα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για το Brexit έχοντας ασκήσει έντονη κριτική σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των Εργατικών υπήρχε συμφωνία να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν προκηρυχθούν εκλογές, με πρωτοκλασσάτα στελέχη του κόμματος να διαφοροποιούνται μετέπειτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ