ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον ηγέτη του ELN

Κολομβία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον ηγέτη του ELN
REUTERS/ELN/Handout via Reuters

Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της οργάνωσης των ανταρτών με την επωνυμία "Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης" (ELN) της Κολομβίας, μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας των Άνδεων την Τετάρτη (3/10).

Ο Νικολάς Ροδρίγκες Μπαουτίστα, γνωστός επίσης με το ψευδόνυμο Γκαμπίνο, καταζητείται από τις αρχές της Κολομβίας που του προσάπτουν φόνους κατά συρροή και με επιβαρυντικές περιστάσεις και στρατολόγηση μαχητών.

Ο ηγέτης του ELN πιστεύεται ότι βρισκόταν για αρκετό καιρό στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων του παρείχαν προστασία, σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo.

Η έκδοση του εντάλματος σηματοδοτεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Μπογκοτά και τον ELN, η οποία ανεστάλη λίγες ημέρες πριν ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου ο νέος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, πολιτικός που ανήκει στη σκληρή δεξιά.

Ο Ντούκε αντιμετώπιζε επικριτικά τις συνομιλίες που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος, τονίζοντας ότι θα συνεχίζονταν μόνο εάν ο ELN προχωρούσε στην απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων του και των ομήρων που κράταγε και σταμάταγε όλες τις επιθέσεις και τις «εγκληματικές δραστηριότητές του», μεταξύ άλλων όρων.

Ο ELN, που θεωρείται από τις αρχές πως διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές, επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει την ένοπλη δράση της στην Κολομβία, μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο του 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Στον πόλεμο που μαίνεται στην Κολομβία εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ