ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «πυρά» από τη Μόσχα: Απαράδεκτες οι υποσχέσεις του Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια

Νέα «πυρά» από τη Μόσχα: Απαράδεκτες οι υποσχέσεις του Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια
REUTERS/Maxim Shemetov

«Βολές» εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά εναντίον του ΝΑΤΟ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Μαρία Ζαχάροβα να κάνει λόγο για «απαράδεκτες υποσχέσεις» του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προς τα Σκόπια στις αρχές του 2019.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε υποσχεθεί στη γειτονική χώρα πως θα ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία, χωρίς, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, να «αφήνει αμφιβολίες για το ότι τα κοινοβούλια της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας θα λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις».

Η κ. Ζαχάροβα υποστήριξε δε, ότι «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού».

«Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε ‘υπέρ’ ή ‘κατά’ , εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα. Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι συνεχίζεται η έξωθεν χονδροειδής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της "Μακεδονίας", στόχος της οποίας είναι να ενταχθούν τα Σκόπια στην Συμμαχία με κάθε τίμημα».

«Εάν η Μόσχα – συνέχισε η Ζαχάροβα- καλούσε τους "Μακεδόνες" να ψηφίσουν κατά κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, ασφαλώς σε αυτό άμεσα θα κολλούσαν την ετικέτα της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις» κατέληξε η κα Ζαχάροβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ