ΚΟΣΜΟΣ

ΔΟΜ: 74 μετανάστες διασώθηκαν στην έρημο του Νίγηρα

ΔΟΜ: 74 μετανάστες διασώθηκαν στην έρημο του Νίγηρα
REUTERS/Joe Penney

Δεκάδες μετανάστες από κράτη της Δυτικής Αφρικής διασώθηκαν αυτή την εβδομάδα στον βόρειο Νίγηρα, στην έρημο, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/10) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι 74 διασωθέντες, ανάμεσά τους μια γυναίκα και δύο παιδιά, εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στην έρημο, στην Ασαμάκα, μια κοινότητα του Νίγηρα κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου έφθασαν «έπειτα από μια μακρά πορεία με τα πόδια», ανέφερε ο ΔΟΜ μέσω Facebook.

Οι μετανάστες αυτοί, από εννέα χώρες της Δυτικής Αφρικής (Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαλί, Γκάμπια, Νίγηρας, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου και Λιβερία) «δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες» επιτόπου, πριν προωθηθούν και στεγαστούν σε ένα κέντρο του ΔΟΜ, στην πόλη Αρλίτ, στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα.

Εκείνοι που το επιθυμούν θα μεταφερθούν στις πατρίδες τους, διαβεβαίωσε ο ΔΟΜ, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν διά της βίας από τις αρχές της Αλγερίας.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, 439 μετανάστες από χώρες της Δυτικής Αφρικής είχαν διασωθεί στην ίδια περιοχή, υπό παρόμοιες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ