ΚΟΣΜΟΣ

Ο μύθος του Εξκάλιμπερ αναβιώνει: 8χρονη ανέσυρε σπαθί 1.500 ετών από λίμνη

Ο μύθος του Εξκάλιμπερ αναβιώνει: 8χρονη ανέσυρε σπαθί 1.500 ετών από λίμνη
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Μία 8χρονη βρήκε ένα σπαθί που πιστεύεται ότι είναι 1.500 ετών σε μία λίμνη της Σουηδίας. Οι Σουηδοί αποκαλούν τη μικρή νέα τους βασίλισσαεμπνεόμενοι από τον μύθο του Εξκάλιμπερ και του βασιλιά Αρθούρου.

Η Saga Vanecek βρήκε το σπαθί στην λίμνη Vidöstern, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρικών διακοπών με την οικογένειά της.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως πρόκειται για ξίφος 1.000 ετών, αλλά μία καλύτερη μελέτη από ειδικούς έδειξε πως είναι περίπου 1.500 ετών. Χρονολογείται δηλαδή στην προ των Βίκινγκ εποχή.

«Δεν βρίσκεις κάθε μέρα ένα σπαθί σε μία λίμνη», τόνισε ο Mikael Nordström, εργαζόμενος του τοπικού μουσείου, στο BBC.

Η στάθμη του νερού της λίμνης είχε πέσει πολύ την εποχή που η μικρή βρήκε το σπαθί, λόγω ξηρασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλύφθηκε ο κρυμμένος «θησαυρός».

svard 2 1200x675 1200x675

Πηγή: JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

«Ένιωσα κάτι στο νερό και το σήκωσα. Υπήρχε μία λαβή και είπα στον μπαμπά μου ότι μοιάζει με σπαθί», είπε η 8χρονη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Andy Vanecek, πατέρας της μικρής, σε συνέντευξή του σημείωσε πως αρχικά θεώρησε ότι η κόρη του κρατούσε ένα παράξενο ξύλο. Ζήτησε από έναν φίλο του να το εξετάσει όμως, και τότε ανακαλύφθηκε τι ήταν πραγματικά.

Το σπαθί φυλάσσεται στο μουσείο της περιοχής και οι ειδικοί τονίζουν πως έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Μάλιστα, μετά την ανακάλυψη της 8χρονης, ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή και εντοπίστηκε και μία καρφίτσα του 3ου αιώνα. Οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα ιστορικά κειμήλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ