ΚΟΣΜΟΣ

Τι λέει η ExxonMobil για το τεμάχιο 7 στον απόηχο των τουρκικών απειλών

Τι λέει η ExxonMobil για το τεμάχιο 7 στον απόηχο των τουρκικών απειλών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ η ExxonMobil, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Νιλ Τσάπμαν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να αναζητήσει υδρογονάνθρακες αλλά να υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ακόμη κοιτάξει οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Η δήλωση αυτή, που έγινε μετά από τη συνάντηση του αντιπροέδρου της ΕxxonMobil με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έρχεται μόλις μια ημέρα μετά από τις απειλές της Άγκυρας για το τεμάχιο 7.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Τσάπμαν επαναβεβαίωσε την προσήλωση της εταιρείας στην πραγματοποίηση της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum.

Όσον αφορά στο τεμάχιο 7, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil ανέφερε ότι είναι πρόωρο να γίνεται αναφορά σε συνεργασία με την TOTAL στο συγκεκριμένο σημείο ενώ κληθεί να σχολιάσει τη χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί από τις κυβερνήσεις.

aoz

«Η ExxonMobil είναι μια εμπορική οντότητα και η δουλειά της είναι η παραγωγή και ανάπτυξη φυσικών πόρων εκ μέρους των κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε κυβερνητικά θέματα, θα πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν από τις κυβερνήσεις, όχι από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Προδρόμου.

Κατά τον κ. Τσάπμαν, η συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο ήταν πολύ εποικοδομητική ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην εταιρεία σε ό,τι αφορά στο τεμάχιο 10.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση για το τεμάχιο 7, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή «χωρίς άδεια».

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς εταιρείες για έναρξη γεωτρήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι το τεμάχιο 7 βρίσκεται στα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια» τόνιζε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που παράλληλα προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

Το τουρκικό υπουργείο προανήγγειλε δε, ότι σύντομα θα ξεκινήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η Άγκυρα κατηγόρησε, μάλιστα, τους Ελληνοκύπριους ότι δεν σέβονται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και ότι «δεν τους αντιλαμβάνονται ως ίσους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ