ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξελέγη για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο

ΗΠΑ: Εξελέγη για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο
Senate TV via REUTERS

Ύστερα από εβδομάδες συζητήσεων, η πλειοψηφία της Γερουσίας των ΗΠΑ επικύρωσε τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ψήφους 50 υπέρ και 48 κατά, η Γερουσία έδωσε μία ισόβια θέση στον 53χρονο Κάβανο, εβδομάδες μετά τις έντονες διαμάχες σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον του περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Είναι η μικρότερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί στην επικύρωση διορισμού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα.

Μετά την εκλογή του 53χρονου το Ανώτατο Δικαστήριο απαρτίζεται πλέον από 5 συντηρητικούς και 4 φιλελεύθερους δικαστές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν την υποστήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ στην διαδικασία του διορισμού του Κάβανο, ο οποίος αποτέλεσε μία εξαιρετικά πολωτική και αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα που οδήγησε σε οξεία σύγκρουση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Ο διορισμός του στρέφει το Ανώτατο Δικαστήριο προς τα δεξιά σε σειρά θεμάτων κρίσιμων για την αμερικανική κοινωνία, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, ο γάμος των ομοφύλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικρότησε την εκλογή του Κάβανο, μέσω μηνύματός του στο twitter.

«Συγχαίρω την αμερικάνικη Γερουσία για την εκλογή του σπουδαίου υποψηφίου μας, δικαστή Μπρετ Κάβανο, για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα υπογράψω τον διορισμό του και θα ορκιστεί επισήμως», έγραψε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ