ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: ο Λούλα προτρέπει τους συμπλολίτες του ψηφίσουν τον Αντάτζι

Βραζιλία: ο Λούλα προτρέπει τους συμπλολίτες του ψηφίσουν τον Αντάτζι
REUTERS/Diego Vara

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα προέτρεψε τους Βραζιλιάνους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον Φερνάντου Αντάτζι, τον πολιτικό που τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) και διεκδικεί την προεδρία στις σημερινές εκλογές.

«Από όλα τα κόμματα, το PT είναι αυτό με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην επιτυχημένη διακυβέρνηση της Βραζιλίας», ανέφερε ο Λούλα σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Η κάλπη δεν είναι χώρος μίσους, αλλά ελπίδας. Εκλέξτε πρόεδρο τον Αντάτζι. Ο Λούλα είναι ο Αντάτζι», πρόσθεσε, βάλλοντας εμμέσως εναντίον του Ζαΐχ Μπολσονάρου, του ακροδεξιού υποψηφίου που φέρεται να είναι το φαβορί της αναμέτρησης.

Στον Λούλα, τον πολιτικό με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα στη Βραζιλία, απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές μετά την καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά.

Ο Αντάτζι, μέχρι τότε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Λούλα, τον διαδέχθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες, αφού το Ανώτατο Εκλογοδικείο ακύρωσε την υποψηφιότητα του φυλακισμένου πρώην προέδρου.

Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Πάουλου βρίσκεται πολύ πίσω από τον ακροδεξιό Μπολσονάρου, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αλλά αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου αν δεν αναδειχθεί νικητής ήδη από σήμερα.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αύξησε το προβάδισμά του έναντι του κεντροαριστερού Φερνάντο Αντάτζι μία ημέρα πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται να ισοψηφούν ενόψει του πιθανού δεύτερου γύρου, την 28η Οκτωβρίου, όπως κατέδειξαν δύο δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο.

Στις πιο πολωμένες εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1985), ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, νοσταλγός της χούντας, αναμετράται με τον Αντάτζι, διάδοχο του Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Μπολσονάρου αύξησε το ποσοστό του κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, στο 36%, ενώ ο Αντάτζι είδε το δικό του να υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 22%, κατέγραψε η μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Ακριβώς τα ίδια ποσοστά κατέγραψε και η δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Datafolha, αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνά της πριν από δύο ημέρες.

Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Μπολσονάρου και Αντάτζι να ισοψηφούν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί εάν δεν αναδειχθεί νικητής σήμερα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ