ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Μπρετ Κάβανο μετά από οριακή ψηφοφορία

ΗΠΑ: Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Μπρετ Κάβανο μετά από οριακή ψηφοφορία
Fred Schilling/Collection of the Supreme Court of the United States/Handout via Reuters

Ο Μπρετ Κάβανο ορκίστηκε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το Σάββατο, μετά την επικύρωση του διορισμού του από τη βαθιά διχασμένη Γερουσία (50 ψήφοι υπέρ, 48 κατά).

Ο διορισμός του Κάβανο γίνεται παρά τις καταγγελίες σε βάρος του συντηρητικού δικαστικού για σεξουαλικές επιθέσεις, που οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν, μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας γινόταν διαδήλωση έξω από το κτίριο, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει αρκετές δεκάδες συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που πέρασαν τις μπάρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για την έγκριση του διορισμού του Κάβανο, κατήγγειλε τη «φρικτή επίθεση» των Δημοκρατικών εναντίον του και δήλωσε «100% βέβαιος» ότι η Κριστίν Μπλάζι Φορντ έκανε λάθος όταν κατέθεσε πως ο 53χρονος δικαστής είχε αποπειραθεί να τη βιάσει όταν ήταν έφηβος.

Η φράση του Τραμπ παρέπεμπε στη δήλωση της Μπλάζι Φορντ ενώπιον της Γερουσίας, όταν είπε πως είναι «100% βέβαιη» ότι ο Κάβανο ήταν εκείνος που της επιτέθηκε το 1982 σε ένα σπίτι σε προάστιο της Ουάσινγκτον, όταν ακόμη και οι δυο τους πήγαιναν στο σχολείο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έκρινε ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τον διορισμό του Κάβανο θα βοηθήσει, «ενώνοντας» τους Ρεπουμπλικάνους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ