ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση περισσοτέρων από 100 μεταναστών από τη Μάλτα

Διάσωση περισσοτέρων από 100 μεταναστών από τη Μάλτα
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μια ομάδα από 120 μετανάστες έφθασε σήμερα στη Μάλτα έχοντας διασωθεί από το μικρό φουσκωτό στο οποίο επέβαινε στη Μεσόγειο από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το φουσκωτό εντοπίστηκε στη διάρκεια μιας περιπόλου ρουτίνας και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τις εθνικότητες των επιβατών.

Η ομάδα αυτή ήταν η μεγαλύτερη που φθάνει στη Μάλτα με μικρό πλοιάριο μετά τους 61 που είχαν φθάσει στο νησί τον Απρίλιο.

Το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του έχει διχάσει την ΕΕ, παρότι οι αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί δραματικά απο το 2015 που κορυφώθηκαν ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο.

Περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας από τη Βόρεια Αφρική μετά το 2014 και η Ρώμη έχει αρχίσει να υιοθετεί μια άκαμπτη στάση κατά των μεταναστών λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλα σωστικά πλοία στα λιμάνια της αν άλλες χώρες-μέλη δεν συμφωνήσουν να δεχτούν και εκείνες πρόσφυγες.

Η Μάλτα έχει και εκείνη σταματήσει να επιτρέπει σε άλλα σωστικά πλοία ΜΚΟ να αποβιβάζουν εκτός αν άλλες χώρες μέλη δεχτούν και εκείνες μετανάστες και πρόσφυγες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε περισσότερες αφίξεις μεταναστών με πλοιάρια και βάρκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ