ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Αιχμές για νοθεία και άνοδος της ακροδεξιάς

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Αιχμές για νοθεία και άνοδος της ακροδεξιάς
REUTERS

Αιχμές για νοθεία στον πρώτο κύκλο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας άφησε ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου δηλώνοντας πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».

«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο ακροδεξιός πολιτικός έλαβε το 46% των ψήφων και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον κεντροαριστερό Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος έλαβε το 29%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (...). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Καθαρή επικράτηση Μπολσονάρου στις δύο πλουσιότερες Πολιτείες

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων.

Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρου εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.

Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.

«Κίνδυνος για τη δημοκρατία η επικράτηση της ακροδεξιάς»

Ο Φερνάντου Αντάτζι, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.

2018 10 08T004010Z 2038686339 RC1F3AFBAAD0 RTRMADP 3 BRAZIL ELECTION

REUTERS/Paulo Whitaker

«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Αντάτζι τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Εξελέγησαν δύο γιοι του Μπολσονάρου

Παράλληλα, ο Μπολσονάρου, είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντου, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιου, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρου, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που απεβίωσε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Ο δευτερότοκος γιος, ο Κάρλους Μπολσονάρου, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια, αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει συνολικά πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μια κόρη.

Εκτός Γερουσίας η Ρουσέφ

Την ίδια ώρα, τα πράγματα για την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν είναι καλά καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί γερουσιάστρια στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις.

Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία, ένα «σκληρό χτύπημα» από πολιτική σκοπιά για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψήφων «εναντίον του PT», από μέρους εκείνων που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρουσέφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Τη «λεύκανση της φυλής» εγκωμίασε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του στρατηγού εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, που είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Χαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος μίλησε με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής», αναφερόμενος στον εγγονό του, το βράδυ πριν από την αναμέτρηση.

«Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Μπραζίλια, κατά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή ιθαγενών, διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες των οποίων κατήγγειλαν ένα ρατσιστικό σχόλιο.

«Η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύουν» οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς «γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανής», σχολίασε η Μανουέλα Ντ' Άβιλα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντο Αντάτζι, του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Χαμίλτον Μοουράου, 65 ετών, γιος στρατηγού που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία, έκανε άφθονες εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Είπε για παράδειγμα ότι είναι βάρος για τη Βραζιλία η κληρονομιά της «νωθρότητας των ιθαγενών» και της «ατιμίας των μαύρων», ή ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι «εργοστάσια για την παραγωγή απροσάρμοστων» που πληθαίνουν τις τάξεις «των λαθρέμπορων ναρκωτικών».

Ο Χαΐρ Μπολσονάρου αποφάσισε κατόπιν να τον ανακαλέσει στην τάξη, επικρίνοντάς τον διότι μίλαγε πολύ.

Σημειώνεται πως οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και για να αναδείξουν τους κυβερνήτες και τα μέλη των κοινοβουλίων των 27 Πολιτειών, τα μέλη της κάτω Βουλής και τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία θα αναμετρηθούν ξανά την 28η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ