ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας κατηγορεί τον σατανά για τα σκάνδαλα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο πάπας κατηγορεί τον σατανά για τα σκάνδαλα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
REUTERS/Alessandro Bianchi

«Ο διάβολος είναι ζωντανός και εργάζεται στην υπονόμευση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», υποστηρίζει ο πάπας Φραγκίσκος ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι ο σατανάς είναι υπεύθυνος για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας και ζητά από όλους τους καθολικούς του κόσμου να προσεύχονται καθημερινά τον Οκτώβριο για να «ηττηθεί» το κακό.

«Η Εκκλησία πρέπει να σωθεί από τις επιθέσεις του κακού, τον μεγάλο υπεύθυνο και ταυτόχρονα να αποκτήσει περισσότερη επίγνωση από τα λάθη και τις καταχρήσεις του παρόντος και του παρελθόντος», ανέφερε ο πάπας σε μήνυμά του στις 29 Σεπτεμβρίου.

Από την εκλογή του ακόμη, το 2013, ο Αργεντίνος ποντίφικας έχει ξεκαθαρίσει πως πιστεύει στην ύπαρξη του διαβόλου. Μάλιστα, σε κείμενο του τον Απρίλιο, αναφέρθηκε σε αυτόν περισσότερες από 12 φορές. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον διάβολο σαν μύθο ή σύμβολο, σαν σχήμα λόγου ή ιδέα. Ένα τέτοιο λάθος θα μπορούσε να εξασθενίσει την εγρήγορσή μας, να μας κάνει απρόσεκτους και να καταντήσουμε πιο ευάλωτοι», ανέφερε στο συγκεκριμένο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία πλήγηκε από ένα τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τις καταγγελίες να έρχονται από τη Γερμανία και να φτάνουν μέχρι τις ΗΠΑ και τη Χιλή. Παράλληλα, έγιναν και διαιρέσεις στους κόλπους της εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο διάβολος είναι αυτός που φταίει για τα σκάνδαλα και έχει ζητήσει τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος αναφέρεται σε αρκετά σημεία της Βίβλου ως ο ηγέτης των Αγγέλων που έδιωξαν τον Λούσιφερ, τον έκπτωτο άγγελο από τον παράδεισο.

Όσον αφορά την προσευχή που ζήτησε από τους πιστούς να λένε για να εκδιώξου τον σατανά, είναι η εξής:

«Αρχάγγελε Μιχαήλ, υπερασπίσου μας στη μάχη. Γίνε η ασπίδα μας απέναντι στην κακία και τις παγίδες του διαβόλου. Προσευχόμαστε ο Θεός να τον επιπλήξει και να τον πετάξει στην κόλαση, όπως και όλα τα κακά πνεύματα που γυρίζουν στον κόσμο και αναζητά την καταστροφή των ψυχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ