ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισχυρότερος τυφώνας στα χρονικά χτυπά το Μεξικό

Ο ισχυρότερος τυφώνας στα χρονικά χτυπά το Μεξικό
Scot Kelly NASA

Στις επαρχίες του Μεξικού κατέφτασε ο τυφώνας Πατρίσια. Ήδη 15.000 τουρίστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς πρόκειται για την χειρότερη καταιγίδα που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Ο τυφώνας εισήλθε ελαφρά εξασθενημένος. Αυτό σημαίνει πως «τρέχει» με ταχύτητα, περίπου 165 μίλια την ώρα. Μέσω twitter, ο Mεξικανός πρόεδρος προειδοποιεί: «μείνετε μέσα».

Ελπίδες ότι ηρεμεί ο τυφώνας Πατρίσια γεννά η κατά μία κατηγορία υποβάθμισή του, από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 4 πάνω από το Μεξικό. Ο πρόεδρος της χώρας ενημέρωσε πως ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο μικρές ζημιές.

Νωρίτερα, ο Enrique Pena Nieto, είχε συμβουλεύσει μέσω twitter τους κατοίκους της χώρας του στο Twitter να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο τυφώνας Πατρίσια είναι στην ακτή του Μεξικού. Μην βγαίνετε έξω. Προστατεύστε τον εαυτό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σας σκέφτομαι όλους
ENRIQUE PEÑA NIETO

Η καταιγίδα ξεκίνησε να «δένει» στην ακτή την Παρασκευή το βράδυ με πολύ δυνατούς ανέμους και βροχή, με αποτέλεσμα τουρίστες και ένοικοι διαφόρων παραθεριστικών συγκροτημάτων, όπως αυτά στο Puerto Vallarta και στο Manzanillo, να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο.

Αργά το απόγευμα της Παρσκευής, δυτικά του Manzanillo και 110 μίλια νότια του Cabo Corrientes, η καταιγίδα μετρήθηκε να έχει ταχύτητα 95 χλμ.

Το βράδυ της Παρασκευής (02.36 ώρα Ελλάδος), ο τυφώνας έφτασε στην Playa Perula.

Προχωρώντας ο τυφώνας, ο οποίος διαβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, αποκτούσε και ταχύτητα, ειδικά μετά την... προσγείωσή του στο Μεξικό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο παρατήρησης Τυφώνων, αναμένεται να ηρεμήσει πάνω από τα μεξικανικά βουνά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Μεξικού αναγνωρίζει την Πατρίσια ως «την πιο επικίνδυνη καταιγίδα στην ιστορία».

Νωρίτερα, η ίδια υπηρεσία είχε προβλέψει πως η Πατρίσια θα χτυπήσει κάπου στην ακτή της πολιτείας Jalisco, η οποία περιλαμβάνει τον τουριστικό προορισμό του Puerto Vallarta και είναι κοντά σε Manzanillo και Colima. Όπως και έγινε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), η γιγάντια καταιγίδα έφτασε στην Playa Perula.

«Ο τυφώνας είναι τόσο μεγάλος και τόσο δυνατός που μπορεί να περάσει πάνω από την οροσειρά της Σιέρρα Μάδρε και στη συνέχεια να βγει από την χώρα στην άλλη πλευρά, στα βόρεια του κόλπου του Μεξικού και πιθανά στις ΗΠΑ», είπε ο Ramirez de la Parra.

Ο πιο κοντινός, σε σφοδρότητα, «συγγενής» της Πατρίσια ήταν ο τυφώνας Καμίλ, που έπληξε τις αμερικανικές ακτές το 1969. Η Πατρίσια δείχνει να είναι ακόμα πιο δυνατή από εκείνον, όπως επίσης πιο δυνατή από τον Άντριου του 1992, αλλά και την Κατρίνα που κατέστρεψε την Νέα Ορλεάνη το 2005.

Το Μεξικό έχει προετοιμαστεί

Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως έχουν ετοιμαστεί περισσότερα από 1.780 καταφύγια για πάνω από 240.000 πολίτες της χώρας. Στις περιοχές που αναμενόταν να χτυπήσει ο Πατρίσια, δηλαδή σε Jalisco, Colima και Nayarit, αναπτύχθηκαν δυνάμεις 4.000 ανδρών του ναυτικού, που παραμένουν σε ετοιμότητα για να προσφέρουν κάθε βοήθεια.

Όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια στο Puerto Vallarta και στο Manzanillo ακυρώθηκαν και όλες οι τράπεζες στις συγκεκριμένες περιοχές έκλεισαν από το μεσημέρι, με βάση τις εντολές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.


Πηγή: Twitter kobetroy1

Η εταιρία φυσικού αερίου PEMEX αναμένονταν να σταματήσει όλες τις πωλήσεις και διανομές στις πόλεις Manzanillo και Colima, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τον Ηλεκτρισμό θα έκοβε την παροχή ηλεκτρικού στις 13.00 στις πόλεις Colima, Jalisco και Nayarit.

Ξενοδοχεία εκκενώθηκαν στο Puerto Vallarta και άλλα, όπως το Comfort Inn, «οχυρώθηκαν». Οι ντόπιοι έκαναν ότι μπορούσαν, «χτίζοντας» με πρόχειρα υλικά τα παράθυρα και γεμίζοντας σακιά με άμμο κατά μήκος των ακτών, όπως συνέβη στο Manzanillo.


Πηγή: Twitter formerfrank

Απειλούνται ζωές και καλλιέργειες

Συνθήκες τυφώνα αναμένονται μέσα σε 24 ώρες. Αυτή η ειδοποίηση υπάρχει και περιλαμβάνει την περιοχή από το San Blas μέχρι την Punta San Telmo. Σε επιφυλακή για πιθανό τυφώνα είναι μία ακόμα μεγαλύτερη περιοχή από την Punta San Telmo μέχρι το Lazaro Cardenas.

Εκτός από τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους, υπάρχει έντονη ανησυχία και για επικίνδυνες καταιγίδες-βροχοπτώσεις, όπως αυτές που κατέκλυσαν την πόλη Tacloban στις Φιλιππίνες. Το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης Τυφώνων εξέδωσε προειδοποίηση, καθώς «υπάρχει περίπτωση να απειληθούν ζωές».

«Οι κάτοικοι σε περιοχές χαμηλά σε υψόμετρο και κοντά στις ακτές που έχουν λάβει την προειδοποίηση για τον τυφώνα πρέπει να εκκενώσουν αμέσως. Η καταιγίδα ενδέχεται να είναι καταστροφική κοντά και ανατολικά από εκεί που θα ναι το επίκεντρο της», ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία για τον Πατρίσια.

Αναμένεται βροχή όγκου 8-12 ιντσών ανά εκατοστό, που πιθανόν να φτάσει τις 20 σε κάποια σημεία και «μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες και κατολισθήσεις», σύμφωνα με όσα προβλέπει το αμερικανικό δελτίο προγνώσεων.

Πηγή: Patricia, 'the most dangerous storm in history,' makes landfall in Mexico

By Greg Botelho and Ray Sanchez, CNN

CNN's Karol Brinkley and Mayra Cuevas contributed to this report.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ