ΚΟΣΜΟΣ

Στις ακτές της Φλόριντα το «μάτι» του κυκλώνα Μάικλ

Στις ακτές της Φλόριντα το «μάτι» του κυκλώνα Μάικλ
REUTERS/Carlo Allegri

Το «μάτι» του κυκλώνα Μάικλ, που προσεγγίζει πλέον την κατηγόρια 5, καθώς συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 250χλμ/ώρα, έφθασε στις ακτές της Φλόριντα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων. 

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο κυκλώνας αφίχθη στην περιοχή γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδας, κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, στον Κόλπο του Μεξικού και «συνεχίζει να ενισχύεται».

Ήδη, ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τη Φλόριντα και σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, πρόκειται για τον χειρότερο κυκλώνα στην περιοχή, εδώ και έναν αιώνα.

Οι Αρχές είπαν στους κατοίκους στις ακτές της Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε προκειμένου να απομακρυνθούν και τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Πιστεύω ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν κατανοούν τον κίνδυνο. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολίτες που αποφάσισαν να μην φύγουν» από τα σπίτια τους, δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Σκεφτείτε το εξής:… το νερό θα καλύψει τη στέγη του σπιτιού σας. Δεν έχετε καμία πιθανότητα να επιζήσετε από αυτό» προειδοποίησε.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει στα 4,3 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, η καταιγίδα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω προτού αφιχθεί στη στεριά.

Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι σε τουλάχιστον 20 κομητείες της Φλόριντα έχουν λάβει εντολές υποχρεωτικής ή εκούσιας εκκένωσης.

«Ο κυκλώνας Μάικλ προβλέπεται ότι θα είναι ο καταστροφικότερος κυκλώνας που θα πλήξει τη βορειοδυτική Φλόριντα εδώ κι έναν αιώνα» δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ σε δημοσιογράφους.

Η πρωτεύουσα της Φλόριντα Ταλαχάσι έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα με την κατάσταση να περιγράφεται από τους κατοίκους ως «αποκαλυπτική και αλλόκοτη». Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, έγραψε σε μήνυμα η Κέιτλιν Στάνιεκ, ηλικίας 28 ετών.

«Το να προετοιμαστούμε για την άφιξη αυτού του κυκλώνα είναι εξαντλητικό» επισήμανε, προσθέτοντας πόσο χαρούμενη νιώθει που κατάφερε και βρήκε καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ