ΚΟΣΜΟΣ

Τσαντ: Οχτώ στρατιωτικοί και 48 τζιχαντιστές νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Τσαντ: Οχτώ στρατιωτικοί και 48 τζιχαντιστές νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ
REUTERS/Emmanuel Braun

Τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη (10/10) στην περιοχή της λίμνης Τσαντ κατά τη διάρκεια μάχης με τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, στην οποία σκοτώθηκαν επίσης 48 μέλη της νιγηριανής ένοπλης οργάνωσης, δήλωσε εκπρόσωπος του επιτελείου στην Ντζαμένα.

«Οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί (της Τετάρτης) σε θέση των ένοπλων δυνάμεων στην κοινότητα Κάιγκα Κίντζι», είπε ο εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αζέμ Μπερμεντόα Αγκούνα. Η επίθεση απωθήθηκε, πρόσθεσε και ανακοίνωσε έναν απολογισμό 8 νεκρών και 11 τραυματιών στις τάξεις του στρατού του Τσαντ και 48 νεκρών στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Μολονότι το Τσαντ πλήττεται πολύ λιγότερο από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης από ό,τι η γειτονική Νιγηρία, καταγράφεται αναζωπύρωση της δράσης της Μπόκο Χαράμ και σε αυτή τη χώρα το τελευταίο διάστημα, έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, μέλη της Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον στρατοπέδου στη Λίτρι, μια κοινότητα που απέχει 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία, στην περιοχή της λίμνης Τσαντ. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση στις όχθες της λίμνης Τσαντ που εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ. Σκοτώθηκαν επίσης 17 τζιχαντιστές από τον στρατό του Τσαντ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ συμμετέχουν στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη η οποία δρα εναντίον της Μπόκο Χαράμ, ενώ προσπαθούν να απωθήσουν από το έδαφος της χώρας μέλη της οργάνωσης, η οποία άρχισε να εξαπολύει συχνές επιθέσεις εκεί μετά το 2015.

Η δράση της Μπόκο Χαράμ σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλες της χώρες της περιοχής της λίμνης Τσαντ (Νιγηρία, Τσαντ, Καμερούν, Νίγηρας). Η οργάνωση διαπράττει φονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και στρατιωτικών καθώς και απαγωγές.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο στρατός της Νιγηρίας ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών στη λίμνη Τσαντ, κυρίως τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον νιγηριανό στρατό.

Ο ανταρτοπόλεμος των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, ο οποίος ξέσπασε στη Νιγηρία το 2009, καθώς και οι συχνά χωρίς διάκριση κατασταλτικές επιχειρήσεις του στρατού έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει μια εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, με τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ