ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές της Διεθνούς Αμνηστίας για τις επιδρομές του συνασπισμού

Αιχμές της Διεθνούς Αμνηστίας για τις επιδρομές του συνασπισμού
Συνηθισμένο σκηνικό στην Υεμένη που βιώνει τη βαρβαρότητα του πολέμου REUTERS

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη την Παρασκευή (11/12) η Διεθνής Αμνηστία, καθώς σε έκθεσή της ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη έχουν πλήξει σχολικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέντε σχολικά κτίρια επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2015, όταν και σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι και τραυματίστηκαν 14 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά.

«Ο σαουδαραβικός συνασπισμός έχει εξαπολύσει σειρά παράνομων αεροπορικών επιθέσεων ενάντια σε σχολικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς - και όχι για στρατιωτικούς - σκοπούς», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, ανώτερη σύμβουλος κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Στην κορυφή της μαινόμενης οδυνηρής σύγκρουσης, οι νεαροί μαθητές των σχολείων της Υεμένης, αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες αναταραχές και αποδιοργάνωση της εκπαίδευσης τους», συμπλήρωσε.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά από την Υεμένη – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34% του σχολικού πληθυσμού – έχουν διακόψει να λαμβάνουν εκπαίδευση από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Σχεδόν τα μισά από τα 1.000 σχολεία που δεν λειτουργούν πλέον στην χώρα, χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί από τη βία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ