ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι

Ανησυχία για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι
Middle East Monitor/Handout via REUTERS

Η περίεργη υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι απασχολεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Κόρκερ προειδοποίησε με επιβολή κυρώσεων σε «ανώτατους αξιωματούχους» της σαουδαραβικής κυβέρνησης αν αποδειχθεί ότι το Ριάντ βρίσκεται πίσω από την εξαφάνιση και τον εικαζόμενο θάνατο του Κασόγκι.

Τούρκοι ερευνητές είναι έτοιμοι να μπουν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου εθεάθη να μπαίνει τελευταία φορά ο δημοσιογράφος.

«Αν αποδειχθεί αυτό που όλοι πιστεύουμε σήμερα, αλλά δεν ξέρουμε, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στα ανώτατα κλιμάκια», είπε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ο Κόρκερ.

Τραμπ: Περιμένουμε αναφορά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ερευνητές στο εξωτερικό για να συνδράμουν την Τουρκία στην έρευνα για τον αγνοούμενο Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με τη Σαουδική Αραβία.

«Είμαστε πολύ σκληροί. Και έχουμε ερευνητές εκεί πέρα και εργαζόμαστε με την Τουρκία, και πράγματι εργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Θέλουμε να βρούμε τι συνέβη», είπε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Fox & Friends" του Fox News, με τουρκικές διπλωματικές πηγές να διαψεύδουν λίγη ώρα αργότερα ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις έρευνες.

Ο Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα αυτό όμως λέγοντας πως η Ουάσιγκτον περιμένει σύντομα αναφορά για την τύχη του δημοσιογράφου, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει κανένα λόγο να εμποδίσει σαουδαραβικές επενδύσεις στις ΗΠΑ εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι.

2018 10 09T153446Z 1881475008 RC1A5EAED560 RTRMADP 3 SAUDI POLITICS DISSIDENT

Η έλευση του δημοσιογράφου στο προξενείο/Πηγή: Reuters TV/via REUTERS

Οι Σαουδάραβες «δαπανούν 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και πράγματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας…σε αυτή τη χώρα», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

«Ξέρετε τι πρόκειται να κάνουν, θα πάρουν αυτά τα χρήματα και θα τα ξοδέψουν στη Ρωσία ή στην Κίνα, ή κάπου αλλού, πιστεύω ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, αν αποδειχθεί το χειρότερο σενάριο όπως αυτό που φαίνεται να είναι, υπάρχουν άλλοι τρόποι να χειριστούμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η εξαφάνιση του Κασόγκι μπορεί να υποσκάψει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Ριάντ, ο Τραμπ απάντησε ότι πρώτα πρέπει «να μάθουμε τι συνέβη».

Προειδοποιήσεις από τη Βρετανία

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις σαουδαραβικές αρχές ότι κινδυνεύουν να υποστούν «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αν οι ισχυρισμοί αυτοί επαληθευθούν, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες γιατί η φιλία μας και οι εταιρικές μας σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνεργασία προτείνει το Ριάντ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, η Τουρκία δέχτηκε μια πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να ερευνήσουν την υπόθεση.

«Δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε δύο ώρες αφού εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από εντολή της βασιλικής οικογένειας, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος περιέγραψε τη γρήγορη και περίπλοκη επιχείρηση, βάσει της οποίας ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων οι οποίοι διαμέλισαν το πτώμα του με ένα ειδικό πριόνι το οποίο είχαν φέρει στο προξενείο για τον σκοπό αυτό.

Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για αυτές τις πληροφορίες.

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο της Σαουδική Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα, όμως η μνηστή του, που περίμενε έξω από το κτήριο και Τούρκοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι δεν βγήκε ποτέ από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ