ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο λαμπερός γάμος της πριγκίπισσας Ευγενίας (pics)

Βρετανία: Ο λαμπερός γάμος της πριγκίπισσας Ευγενίας (pics)
EPA / NEIL HALL

Η 28χρονη πριγκίπισσα Ευγενία, η εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ, παντρεύτηκε σήμερα τον επί σειρά ετών σύντροφό της, τον 32χρονο Τζακ Μπρούκσμπανκ, στο Ουίνσδορ, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή, λίγους μόλις μήνες μετά τον γάμο του ξαδέλφου της πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Πλήθος πολιτών ήταν συγκεντρωμένο στους παρακείμενους δρόμους για να δουν την πριγκίπισσα Ευγενία, ένατη στη σειρά διαδοχής στον βρετανικό θρόνο, να προσέρχεται με την άμαξα.

Η Ευγενία είναι η μικρότερη κόρη του πρίγκιπα Άντριου, του τρίτου παιδιού της βασίλισσας, με την πρώην σύζυγό του, την δούκισσα του Γιορκ Σάρα Φέργκιουσον.

Στον γάμο είχαν προσκληθεί με κλήρωση 1.200 «κοινοί θνητοί», οι οποίοι άκουσαν σε απευθείας μετάδοση την τελετή μέσα στους χώρους του Κάστρου, ενώ χιλιάδες άνθρωποι την παρακολούθησαν από τον εξωτερικό χώρο.

Πολλοί μάλιστα είχαν πάει εκεί από την Πέμπτη για να πιάσουν θέση.

Από την τελετή απουσίασε ωστόσο η Καμίλα, η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Καρόλου, καθώς «υποχρεώσεις» την κράτησαν στη Σκωτία.

Η πριγκίπισσα Ευγενία επέλεξε μια παραδοσιακή τελετή με τον Ιταλό τενόρο Αντρέα Μποτσέλι, οποίος ερμήνευσε δύο κομμάτια, καθώς και την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, σε αντίθεση με τον ξάδελφό της Χάρι, ο οποίος προτίμησε έναν επίσκοπο της αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας να εκφωνήσει κήρυγμα και χορωδία που έψαλλε γκόσπελ ύμνους.

Κουμπάρα ήταν η αδελφή της Ευγενίας, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, η οποία διάβασε ένα απόσπασμα από τον «Μεγάλο Γκάτσμπι». Από την πλευρά του γαμπρού κουμπάρος ήταν ο αδελφός του, ο Τόμας.

Το νυφικό της Ευγενίας σχεδίασαν οι Πίτερ Πιλότο και Κρίστοφερ Ντε Βος, οι οποίοι ίδρυσαν τον βρετανικό οίκο μόδας «Πίτερ Πιλότο». Ήταν σκοπίμως σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφήνει ελεύθερη την πλάτη για να φαίνονται τα σημάδια από μια χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στα 12 της χρόνια το 2002 για να διορθώσει το πρόβλημα που είχε με την σκολίωση.

Η Ευγενία φόραγε στα μαλλιά της μία τιάρα της βασίλισσας Ελισάβετ με διαμάντια και σμαράγδια έργο του 1919 του οίκου Bousheron και ασορτί σκουλαρίκια, ενώ οι νυφικές γόβες ήταν peep-toe από σατέν με την υπογραφή της Charlotte Olympia.

Την Ευγενία παρέδωσε στον γαμπρό ο πατέρας της πρίγκιπας Άντριου.

Οι διάσημοι προσκεκλημένοι

Περίπου 850 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους και διασημότητες του Χόλιγουντ, τίμησαν το ζευγάρι: Η κόρη του τραγουδιστή Ρόμπι Γουίλιαμς, η Θιοντόρα, ήταν ένα από τα παρανυφάκια, ενώ ένα ακόμη παρανυφάκι ήταν η τριών ετών πριγκίπισσα Σάρλοτ, η κόρη του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, η Μία Τίντολ, η κόρη της Ζάρα και του Μάικ Τίντολ (η Ζάρα είναι ξαδέλφη της Ευγενίας), οι ξαδέλφες της Μία, Σαβάνα και Ίσλαμ, και η βαφτισιμιά της Ευγενίας Μοντ Γουίνσδορ. Ο αδελφός της Σάρλοτ, ο 5χρονος πρίγκιπας Τζορτζ ήταν επίσης παράνυφος.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Ντέμι Μουρ και Λιβ Τάιλερ, τα τοπ μόντελς Ναόμι Κάμπελ και Σίντι Κρόφορντ, το ζεύγος Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ, ο τραγουδιστής Τζέιμς Μπλαντ και η σύζυγός του Σοφία Γουέλσλι, ο Τζορτζ και η Άμαλ Κλούνεϊ, ο Ρόμπι Γουίλιαμς με τη σύζυγό του Αϊντα Φιλντ, το μοντέλο Πίξι Γκέλντοφ και κόρη του Μπομπ Γκέλντοφ, ο κωμικός Τζίμι Καρ και ο σχεδιαστής μόδας Ντέιβιντ Εμάνουελ, που σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, βρίσκονταν εκεί.

Η πριγκίπισσα Αλεξάντρα, η ξαδέλφη της βασίλισσας, δεν παρεβρέθηκε καθώς υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε διακοπές για σκι στην Ελβετία το 2010. Ο Τζακ είναι στέλεχος για το ευρωπαϊκό τμήμα της εταιρείας ποτών Casamigos Tequila, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ η Ευγενία είναι διευθύντρια στην γκαλερί του Λονδίνου Hauser & Wirth.

Η βασίλισσα θα παραθέσει αργότερα σήμερα το μεσημέρι δεξίωση στο St George's Hall, στο Κάστρο, προς τιμήν του ζευγαριού, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει γαμήλιο πάρτυ στο οικογενειακό σπίτι στο Γιορκ.

Το κόστος για τις εορταστικές εκδηλώσεις που αφορούν τον γάμο και για την ίδια την τελετή κάλυψαν οι οικογένειες του ζευγαριού.

Ωστόσο, ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι βρετανοί φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με κόστος δύο εκατομμυρίων λιρών για τα μέτρα ασφαλείας.

Η οργάνωση Republic και ορισμένες εφημερίδες της χώρας υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η πριγκίπισσα Ευγενία δεν έχει βασιλικά καθήκοντα, οι οικογένειες θα έπρεπε να αναλάβουν και το κόστος της ασφάλειας. Το Μπάκιγχαμ ωστόσο απαντάει ότι αυτή είναι υποχρέωση της αστυνομίας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια γύρω από το Γουίνσδορ με αστυνομικούς να περιπολούν την περιοχή και τους πολίτες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν να περνούν από έλεγχο σαν εκείνον των αεροδρομίων.

Την ασφάλεια στους εσωτερικούς χώρους είχαν αναλάβει αξιωματικοί του σώματος διπλωματικής προστασίας--ένα παράρτημα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου--ενώ την ασφάλεια στην πόλη του Γουίνσδορ είχε αναλάβει η τοπική αστυνομική δύναμη, η Thames Valley Police.

Αρχικά, η Thames Valley Police αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της ασφάλειας και μετά τον γάμο καταθέτει αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για «ειδική επιχορήγηση» ώστε να της επιστραφεί τμήμα του συνολικού ποσού.

Έκτακτες επιχορηγήσεις -τις οποίες χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι- διατίθενται σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στην Αγγλία και την Ουαλία για τις ανάγκες εκτάκτων ή ιδιαίτερων εκδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ