ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη!»: Συγκινημένη η μητέρα του Μπράνσον

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη!»: Συγκινημένη η μητέρα του Μπράνσον
REUTERS/Osman Orsal

Στο σπίτι του στη Σμύρνη έχει πλέον φτάσει ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, η περιπέτεια του οποίου έλαβε σήμερα τέλος με την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός και να του επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, οι γονείς του δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την είδηση της αποφυλάκισής του.

Η Πάμελα Μπράνσον, η μητέρα του, βρισκόταν στο σπίτι της στο Μπλακ Μάουντεν της Βόρειας Καρολίνας, όταν πληροφορήθηκε ότι ο γιος της θα αφεθεί ελεύθερος, από έναν ρεπόρτερ του πρακτορείου που της τηλεφώνησε για να την ρωτήσει πώς αισθάνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Τον άφησαν;» ρώτησε με τρεμάμενη φωνή η ηλικιωμένη γυναίκα.

«Ήμασταν σε μια ολονύχτια προσευχή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, γυρίσαμε στο σπίτι και μας πήρε ο ύπνος. Ήμασταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Δόξα στον Κύριο! Είμαι τόσο ενθουσιασμένη! Είναι υπέροχο! Σας ευχαριστώ πολύ που μας ενημερώσατε. Είμαστε τόσο χαρούμενοι», πρόσθεσε ενώ ο σύζυγός της είχε πλησιάσει στο τηλέφωνο και άκουγε τον δημοσιογράφο να διαβάζει την είδηση που είχε μεταδώσει το πρακτορείο.

«Είμαστε πανευτυχείς που ο Θεός άκουσε τις προσευχές τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο», κατέληξε η Πάμελα Μπράνσον.

Με αφορμή τη σύλληψη του πάστορα, πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ επέβαλαν εισαγωγικούς δασμούς στην Τουρκία. Η συνεχιζόμενη κράτησή του είχε σχολιαστεί κατ' επανάληψη δυσμενώς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευαγγελικοί χριστιανοί αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτικής βάσης του και η αποφυλάκιση του Μπράνσον θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρόεδρο να ενθαρρύνει αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων να στηρίξουν μαζικά τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει υπό τον έλεγχό του το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «θαυμάσιο χριστιανό» τον Μπράνσον ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τον πάστορα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είχε συνάψει μυστική συμφωνία με την Άγκυρα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διανύουν περίοδο έντασης λόγω της στήριξης που προσέφερε η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και τη φυλάκιση, στις ΗΠΑ, ενός στελέχους τουρκικής κρατικής τράπεζας, του Χακάν Ατίλα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Με την αποφυλάκιση του Μπράνσον, η προσοχή της Ουάσινγκτον ενδέχεται τώρα να στραφεί σε έναν Τουρκοαμερικανό πρώην επιστήμονα της NASA που κρατείται επίσης σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς και στους τρεις εργαζόμενους στο αμερικανικό προξενείο που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκιση όλων, ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τις αμερικανικές αρχές να της παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που κατηγορείται ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ