ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Μογκερίνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Φ. Μογκερίνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

«Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» χαρακτηρίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο, τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

Η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

«Η συμφιλίωση, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παίζουν βασικό ρόλο στη δέσμευσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι από τις πιο σημαντικές αρχές της διαδικασίας διεύρυνσης. Επομένως, η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ. Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η προσφυγική κρίση μας έδειξε ότι πόλεμοι που ξεκινάνε μακριά από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα έχουν επιπτώσεις, και μάλιστα γρήγορα, στην Ευρώπη. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στην καρδιά της Ευρώπης και άρα είμαστε αλληλεξαρτώμενοι. Πιστεύω ότι από κοινού μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την ευημερία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα όλων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως τονίζει, η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

«Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα υποστηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, όπως είχε η Συμφωνία των Πρεσπών. Και η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε ότι με πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί μια πηγή έμπνευσης για το Διάλογο», σημειώνει και προσθέτει:

«Όπως γνωρίζετε, ο Διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την ομαλοποίηση των σχέσεων αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας, στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, στην επίτευξη προόδου στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αποτελεσματική βελτίωση της ζωής των πολιτών».

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά και με τις δύο πλευρές για μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία που θα υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα και θα εφαρμοστεί πλήρως απ' όλες τις πλευρές. Όπως έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα, η συμφωνία αυτή θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες της ΕΕ», καταλήγει η κ. Μογκερίνι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ