ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σκελετός 10χρονου «βαμπίρ» προβληματίζει τους αρχαιολόγους

Ιταλία: Σκελετός 10χρονου «βαμπίρ» προβληματίζει τους αρχαιολόγους
STANFORD UNIVERSITY

Αντιμέτωποι με ένα μυστηριώδες εύρημα βρέθηκαν αρχαιολόγοι σε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο στην Ιταλία, καθώς έφεραν στο φως το σκελετό ενός 10χρονου παιδιού… βαμπίρ!

Ο σκελετός του μικρού παιδιού εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και του Στάνφορντ.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα σαν αυτό. Είναι εξαιρετικά μυστηριώδες και περίεργο», δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Ντέιβιντ Σόρεν.

Όπως έγινε γνωστό, στο στόμα του παιδιού είχε τοποθετηθεί μια πέτρα, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι αυτό έγινε σκοπίμως ώστε να μην «αναστηθεί» και να μην μεταφέρει ασθένειες στους ζωντανούς. Στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί από τα οστά και την οδοντοστοιχία του παιδιού δείχνουν πως είχε πεθάνει από ελονοσία.

6ba89f254f7f48b44ee02dd0a18b6bd4

STANFORD UNIVERSITY

Ο σκελετός βρέθηκε σε μια νεκρόπολη παιδιών «La Necropoli dei Bambini», όπως λέγεται στα ιταλικά, και χρονολογείται από το 400 μ.Χ. όταν ξέσπασε επιδημία ελονοσίας και πέθαναν δεκάδες παιδιά και βρέφη.

«Δεδομένης της ηλικίας αυτού του παιδιού και της κατάστασης στην οποία βρέθηκε, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα μη συνηθισμένο νεκροταφείο» σχολίασε ο υπεύθυνος των ανασκαφών, Ντέιβιντ Πίκελ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ανασκαφές που έχουν γίνει στο ίδιο νεκροταφείο, έφεραν στο φως της δημοσιότητας πολλές πρακτικές της εποχής εκείνης που συνδέοντια με δεισιδαιμονίες και μαγεία.

Στο ίδιο νεκροταφείο, ένα κοριτσάκι που είχε πεθάνει σε ηλικία των 3 ετών βρέθηκε με πέτρες πάνω στα χέρια και τα πόδια της, μια πρακτική που επίσης θεωρείται ότι αποτρέπει την επιστροφή των νεκρών ως «βαμπίρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ