ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σύνοδος Κορυφής λίγο πριν το οριστικό αδιέξοδο

Brexit: Σύνοδος Κορυφής λίγο πριν το οριστικό αδιέξοδο
REUTERS/Hannah McKay

Διττό μήνυμα αναμένεται να στείλουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μετά το δείπνο εργασίας της Τετάρτης στο οποίο θα συμμετέχει η Τερέζα Μέι.

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύονται δυσκολότερες από το αναμενόμενο, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των «27».

«Η ομιλία της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, έδειξε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Brexit θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από το αναμενόμενο», εκτίμησε σήμερα με δηλώσεις του στο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Οι «27» επιμένουν ότι το οικονομικό κομμάτι στο σχέδιο της Μέι για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το διαζύγιο δεν θα αποδώσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο πηγές της ΕΕ σημειώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι η λύση που προτείνεται ως δικλείδα ασφαλείας -το λεγόμενο «backstop»- για τα ιρλανδικά σύνορα στη συμφωνία εξόδου, χρειάζεται να είναι νομικά ακλόνητη.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο την Κυριακή, δεν καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι «ορισμένα ζητήματα-κλειδιά» παραμένουν «σε εκκρεμότητα», ειδικά αυτό των συνόρων της Ιρλανδίας με τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, κάτι εξάλλου που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, αλλά αυτό αντίκειται προς τη διακηρυγμένη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Το Βερολίνο προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια του Brexit

Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια του Brexit, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας θα είναι το καλύτερο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου το ταχύτερο δυνατόν». Ο αξιωματούχος απέκλεισε μια συμφωνία για το Brexit χωρίς μια λύση για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα εργαστεί με τη Γαλλία για να διασφαλίσει ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Η διατήρηση της συναίνεσης μεταξύ των 27 της ΕΕ είναι επίσης και προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς η διάσπαση θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με στελέχη βιομηχανιών στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε αυτοπεποίθηση, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς, πρέπει στην παρούσα φάση να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια (...). Δεν πρέπει να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να πούμε "όλα θα τελειώσουν και θα τακτοποιηθούν"», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ