ΚΟΣΜΟΣ

Το «στοίχημα» Ζάεφ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην πΓΔΜ

Το «στοίχημα» Ζάεφ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην πΓΔΜ
EPA/GEORGI LICOVSKI

Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ, με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να δίνει πραγματική «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη προκειμένου προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τις πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων προς τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να εντείνονται και τη συζήτηση στο κοινοβούλιο να αναδεικνύει τα προσκόμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση Ζάεφ, το CNN Greece επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την επόμενη ημέρα στην πΓΔΜ με τη βοήθεια του Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγεί ο κ. Συρίγος, οποιαδήποτε εκτίμηση για την έκβαση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βουλή της πΓΔΜ θα ήταν πρόωρη ενώ οι πιθανότητες να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να συμπληρωθεί η πλειοψηφία είναι εξίσου ισχυρές με εκείνες να μην βρεθεί.

«Θεωρώ ότι όλα είναι ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία… Το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε την πρώτη ημέρα δείχνει τα προβλήματα που υπάρχουν στο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των βουλευτών που λείπουν» λέει ο κ. Συρίγος, και συμπληρώνει:

Τα δεδομένα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξίσου ισχυρές πιθανότητες να βρεθεί και να μην βρεθεί ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν καταφέρει να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη.

«Σε αυτή την περίπτωση τα πάντα είναι ανοιχτά γιατί τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Εκλογές είναι, δεν μπορεί να ξέρεις τι θα βγάλουν. Υπενθυμίζω ότι το κόμμα του Ζάεφ ήταν το δεύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή τη στιγμή το VMRO είναι μεν χτυπημένο από το γεγονός ότι πολλά στελέχη του διώκονται αλλά παράλληλα είναι ενδυναμωμένο από το γεγονός ότι η αποχή του κόσμου από το δημοψήφισμα θεωρείται ότι είναι επιτυχία του κόμματος. Επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η συνταγματική αναθεώρηση θα καθυστερήσει και με βάση τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής των Σκοπίων, θα μεταφερθεί πέραν τον Μαρτίου ή και του Μαΐου του 2019.

Οι τρεις λόγοι της αποχής από το δημοψήφισμα

Παρότι οι κάλπες του δημοψηφίσματος έβγαλαν ως νικητή το «ναι», η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία δημιούργησε έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Ζάεφ. Το ποσοστό αποχής αποτελεί, άλλωστε, και ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αντιπολιτευτικών δυνάμεων της πΓΔΜ, που ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο από τον Ζόραν Ζάεφ «μήνυμα» της κάλπης.

Ποιοι ήταν, όμως, οι λόγοι για τους οποίους η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή;

«Έχει λεχθεί επιτυχημένα ότι οι λόγοι για να μην ψηφίσει κάποιος στο δημοψήφισμα είναι πολλοί ενώ ο λόγος να ψηφίσει είναι συνήθως μόνο ένας» απαντά ο κ. Συρίγος, και συμπληρώνει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα τμήμα των Σκοπιανών θεώρησε ότι προσβάλλεται από την αλλαγή του ονόματος, ότι δηλαδή δεν τον εκφράζει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, ένα άλλο μέρος πιθανώς να ενοχλήθηκε από τον υπερβολικό διδακτισμό των Δυτικών, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία έβγαιναν και έλεγαν ότι πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα και ένα ποσοστό, που δεν πρέπει να είναι αμελητέο, που αποφεύγει σε τέτοιες περιπτώσεις να μπαίνει σε μια διαδικασία να εκτίθεται, ερχόμενο σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Είναι μια κληρονομιά που έχει μείνει από το κομουνιστικό παρελθόν, που λέει ότι όταν διαφωνείς με επιλογές της κυβερνήσεως κάθεσαι σπίτι σου και δεν πας να ψηφίσεις».

Το plan b του Πάνου Καμμένου

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το «plan b» του Πάνου Καμμένου, το οποίο προβλέπει μια αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, και το κατά πόσο αποτελεί μια πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, ο κ. Συρίγος κάνει λόγο για ένα «εντελώς μακρινό ενδεχόμενο».

«Aυτή η πρόταση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει πρώτα να αποτύχει η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό στην παρούσα φάση, δηλαδή ακόμη και αν δεν περάσει από την παρούσα βουλή παραμένει το θέμα ανοιχτό, δεδομένου ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές. Οπότε μπορεί μετά τις εκλογές θεωρητικώς να γίνει κάτι τέτοιο. Άρα είναι κάτι που είναι εντελώς μακρινό ως ενδεχόμενο» εξηγεί ο ίδιος, και ολοκληρώνει λέγοντας:

O υπουργός εθνικής Άμυνας, ευρισκόμενος σε επίσημο ταξίδι στις Αμερική, μιλάει για ένα θέμα που υπόκειται στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, είναι σαν να λέγαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα πάει στην Αμερική και θα διατυπώνει άποψη για το τι οπλικά συστήματα θα πάρουμε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την εισήγηση του υπουργείου Αμύνης. Τα πράγματα αυτά δεν πρέπει να γίνονται γιατί μειώνουν πάρα πολύ την εικόνα της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ