ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν υπάρχει Θεός»: Ο Στίβεν Χόκινγκ απαντά σε μεγάλα ερωτήματα μετά θάνατον

«Δεν υπάρχει Θεός»: Ο Στίβεν Χόκινγκ απαντά σε μεγάλα ερωτήματα μετά θάνατον
EPA/NASA/PAUL E. ALERS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει Θεός. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Στίβεν Χόκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, μήνες μετά τον θάνατό του.  

Το βιβλίο, το οποίο ήταν ημιτελές όταν πέθανε και ολοκληρώθηκε από την οικογένεια και συνεργάτες του με βάση τα προσωπικά του αρχεία, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που ο Χόκινγκ λάμβανε συχνότερα στη ζωή του.

Ο Βρετανός επιστήμονας θεωρούνταν ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του. Πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών.

«Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν διευθύνει το σύμπαν», γράφει στο βιβλίο του «Brief Answers to the Big Questions» (Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα).

Στίβεν Χόκινγκ: Η «προφητεία» του για τον... αφανισμό της ανθρωπότητας

«Για αιώνες, θεωρούνταν πως άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως εγώ, ζούσαμε με μία κατάρα που μας επιβλήθηκε από τον Θεό», συμπληρώνει. «Προτιμώ να σκέφτομαι πως όλα μπορούν να εξηγηθούν με έναν άλλο τρόπο, με τους νόμους της φύσης».

Οι πεποιθήσεις του περί ανυπαρξίας Θεού δεν είναι οι μόνες αξιοπρόσεχτες στο βιβλίο. Ακόμη, ο Βρετανός επιστήμονας εκφράζει την προσωπική του άποψη περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής, την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει σε εξυπνάδα την ανθρωπότητα όπως, επίσης, δεν αποκλείει τα ταξίδια στο χρόνο.

«Υπάρχουν μορφές ευφυούς ζωής εκεί έξω», γράφει και σημειώνει πως το ανθρώπινο γένος πρέπει να είναι επιφυλακτικό έως ότου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.

«Το ταξίδι πίσω στον χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με την γνώση που έχουμε επί τους παρόντος», αναφέρει και προβλέπει πως «εντός των επόμενων 100 ετών θα μπορούμε να ταξιδεύουμε οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα».

«Αντιλήφθηκε πως ο κόσμος ήθελε απαντήσεις ειδικά σε αυτά τα ερωτήματα», είπε η κόρη του Στίβεν Χόκινγκ, Λούσι στο CNNi. Ήταν ανάμεσα σε όσους βοήθησαν να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το τελευταίο του βιβλίο.

Ο Βρετανός θεωρούσε πως ο κόσμος είναι στο «σκαλοπάτι μία εποχής τεράστιων αλλαγών», σημείωσε η ίδια. «Μας ζητούσε να μην προχωράμε τυφλά προς το μέλλον», σημείωσε.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του επιστήμονα, σύμφωνα με την κόρη του, είναι το πόσο διαιρεμένο είναι το ανθρώπινο γένος. Εξηγώντας, η Λούσι Χόκινγκ έκανε λόγο για στροφή του ανθρώπου στην εσωτερικότητα.

Το τελευταίο μήνυμα του Χόκινγκ στην ανθρωπότητα, όμως, είναι αισιόδοξο. Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς διαμορφώνουμε το μέλλον;», γράφει: «Να θυμάστε να κοιτάτε πάνω, τα αστέρια, και όχι κάτω, τα παπούτσια σας».

'There is no God,' says Stephen Hawking in final book, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ