ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: 8ωρο με μεγαλύτερη ευελιξία χαρακτηρίζει την 12ωρη εργασία ο Κουρτς

Αυστρία: 8ωρο με μεγαλύτερη ευελιξία χαρακτηρίζει την 12ωρη εργασία ο Κουρτς
Dmitri Lovetsky/Pool via REUTERS

Ιστορική ευκαιρία για τη λύση του ονοματολογικού χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς.

«Ως Αυστρία, έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης τόσο με την επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλούμελ, όσο και της δικής μου στα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα» δηλώνει χαρακτηριστικά, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουρτς κάνει λόγο για πρόοδο της Ελλάδας σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκτιμώντας πως «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα δείκτη αυτής της θετικής εξέλιξης».

Για το μεταναστευτικό ο Αυστριακός Καγκελάριος υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα» και γι΄ αυτό υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί έως το 2020 η Frontex κατά 10.000 άτομα και να της δοθεί μια νέα εντολή. Πάνω απ 'όλα, πρέπει να καταστεί δυνατή η από κοινού με τρίτες χώρες καταπολέμηση των διακινητών. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προεδρία της Αυστρίας, τονίζει ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη χώρα του, την οποία θέλει να αξιοποιήσει για να συμβάλει «θετικά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια».

Προσθέτει, δε, ότι η χώρα του αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό της ρόλο ως γεφυροποιός», ενώ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Αυστρία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα συγκεκριμενοποιηθεί και ότι θα επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος».

Τέλος, για την καθιέρωση του δωδεκαώρου στην Αυστρία διευκρινίζει ότι «συνεχίζει να υπάρχει το οκτάωρο, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους την ελευθερία να οργανώνουν με ευελιξία το ωράριο εργασίας τους και αυτό πάντα σύμφωνα με την εργασιακή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ