ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Συναίνεση ζητά ο Ζάεφ μετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης

πΓΔΜ: Συναίνεση ζητά ο Ζάεφ μετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης
REUTERS/Marko Djurica

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η κοινοβουλευτική συζήτηση στην πΓΔΜ σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια πρόοδος, αφού οι βουλευτές τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν «κολλημένοι» στις θέσεις τους.

Το βράδυ της Τρίτης, αρκετοί βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απέσυραν τα αιτήματά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό έγινε επειδή δεν επετράπη στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski, να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, επειδή δεν είναι μέλος του.

Σύμφωνα με το Balkan Insight το αίτημα του Mickoski να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο προήλθε από την κοινοβουλευτική ομάδα VMRO DPMNE. Νωρίτερα την Τρίτη, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν αναφέρει επίσης ότι δεν θα ψήφιζαν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα άλλαζε το όνομα της χώρας σε Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πολλοί ήταν αυτοί που προέτρεψαν ακόμα τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διευθετήσει το ζήτημα μέσω συνομιλιών με τον Mickoski.

Σε σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε.

Απογοήτευση των ΗΠΑ

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή των Σκοπίων, του VMRO-DPMNE, να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (16/10/2018) προς τον αρχηγό του VMRO, Hristijan Mickoski, αναφέρει: «Είμαστε απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του VMRO και στο δημοψήφισμα και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση». Και τονίζει: «Αφήστε κατά μέρος κομματικά συμφέροντα», σύμφωνα με το Associated Press.

Απελευθερώθηκαν βουλευτές του VMRO

Το Εφετείο απελευθέρωσε την Τρίτη δύο βουλευτές του VMRO DPMNE, τους Ljuben Arnaudov και Saso Vasilevski από κατ'οίκον περιορισμό, αφού προσέφεραν 300.000 και 400.000 ευρώ ως εγγύηση ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη.

Οι δύο βουλευτές ήταν μέρος μιας ομάδας 30 ατόμων που δικάστηκαν για τα επεισόδια στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων. Όλοι εκτός από έναν έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τον κατ 'οίκον περιορισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ