ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: «Έκπληξη η παραίτηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ»

Διεθνή ΜΜΕ: «Έκπληξη η παραίτηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ»
Eurokinissi

Η είδηση της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Γαλλικά Μέσα: Παραιτήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ που σύνηψε τη συμφωνία με τη πΓΔΜ

Ως «παραίτηση - έκπληξη», χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα «ouest-france» την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να παραιτηθεί από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας επίσης ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στ εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

«O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που συνήψε τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια ανακοίνωσε την παραίτησή του... Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως η αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εσωτερικών εντάσεων στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα θέσει τέλος στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ...».

«O Tσίπρας δηλώνει αποφασισμένος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία των Πρεσπών παρά την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχετικά με την παραίτηση Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυστριακά Μέσα: Ο κ. Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπ. Άμυνας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στα απογευματινά ωριαία δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, ενώ σχετική αναφορά γίνεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες αυστριακών εφημερίδων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ραδιοφωνία, χθες ο κ. Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαιτίας της Συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για εξάλειψη της διαφοράς ως προς το όνομα "Μακεδονία", που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που μεταδίδει το απόγευμα από την Αθήνα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και η οποία αναπαράγεται στις ηλεκτρονικές σελίδες μερικών αυστριακών εφημερίδων, όπως της εφημερίδας Der Standard, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του πρώην (πλέον) υπουργού Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ