ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδικό «Defence»: Η Τουρκία αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο

Περιοδικό «Defence»: Η Τουρκία αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο
EPA/ERDEM SAHIN

Ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις παρενοχλήσεις, όπως προβλέπουν οι νέοι κανόνες εμπλοκής που επεξεργάστηκε το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αποκαλύπτει το αμυντικό περιοδικό Defence.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μετά από τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ την περασμένη βδομάδα ότι με βάση τη νέα εργασία σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέους κανόνες εμπλοκής, το τουρκικό περιοδικό αναφέρει ότι οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν αυξάνοντας την αντίδραση σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο της απειλής.

Μάλιστα, ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής, θα υπάρχει δυνατότητα η αρμοδιότητα διαταγής να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και τον χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικό ενός πλοίου.

Το περιοδικό αναφέρει, επίσης, πως με τους νέους κανόνες εμπλοκής θα μπορεί να διασφαλιστεί η αποφασιστική αντίδραση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ιδιαίτερα, όπως τονίζεται, σε περίπτωση παρεμπόδισης των εργασιών του ερευνητικού πλοίου Barbaros και του γεωτρύπανου Φατίχ.

Προκλήσεις από τον σύμβουλο του Ερντογάν

Οι αλλαγές αυτές έρχονται την ώρα που ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για οικονομικά θέματα, προχώρησε χτες σε νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας.

Όπως έγραψε σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ», τυχόν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο θα καταλήξει σε «στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ο Μπουλούτ ισχυρίζεται ότι Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι και Ισραηλινοί επιδιώκουν ένα «βρώμικο παιχνίδι στη Μεσόγειο, νομίζοντας ότι έχουν πίσω τους και τους “μεγάλους αδελφούς”».

Υποστήριξε δε, ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά «όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης».

«Η καρδιά θέλει η Ελλάδα με την Τουρκία να είναι ‘οι καλύτεροι φίλοι, οι καλύτεροι γείτονες’ στην περιοχή αλλά δεν γίνονται. Δεν γίνονται όχι εξαιτίας μας, αλλά εξαιτίας εκείνων», αναφέρει ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου.

Υποστηρίζει ότι η δύναμη της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ελλάδας.

«Ελπίζω η Ελλάδα να μην μπει σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι, να μην γίνει εργαλείο, να μην αφήσει να την χρησιμοποιήσουν… Τυχόν φυσική παρενόχληση των τουρκικών πλοίων και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα τελειώσει με μια στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα και θα προκαλέσει πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε κάθε τομέα. Ελπίζω να κερδίσει η λογική, να κερδίσει η φιλία, να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή» έγραψε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ