ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης δημιουργεί το καραβάνι μεταναστών

Τραμπ: Κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης δημιουργεί το καραβάνι μεταναστών
REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Ντόναλντ Τραμπ ειδοποίησε σήμερα τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τις ομοσπονδιακές μεθοριακές αρχές πως το καραβάνι μεταναστών, που έχει ξεκινήσει από την Ονδούρα με προορισμό τις ΗΠΑ, δημιουργεί κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αναρτήσεις του στο Twitter χαρακτήρισε την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις του Μεξικού ως «ανίκανες», λόγω της διέλευσης του καραβανιού από τα μεξικανικά σύνορα με τη Γουατεμάλα. Οι μεξικανικές αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν το «καραβάνι» , αλλά πολλοί μετανάστες πέρασαν στην χώρα μέσω του ποταμού Σουτσιάτε, που χωρίζει το Μεξικό από την Γουατεμάλα.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μεξικού είναι ανίκανες να σταματήσουν το Καραβάνι το οποίο κατευθύνεται προς τα Νότια Σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Προειδοποίησα τη Συνοριακή Περίπολο και τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι αυτό είναι μια κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Υπενθυμίζεται πως προ των αμερικανικών πυλών βρίσκεται το «μεταναστευτικό καραβάνι» από την Ονδούρα. Περίπου 4.000 μετανάστες πέρασαν τελικά τη συνοριακή γέφυρα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας ελπίζοντας ότι θα αφήσουν μια για πάντα πίσω τους τη βία και τη φτώχεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης μέσω Twitter, ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη βοήθεια που χορηγούν στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι χώρες αυτές δεν στάθηκαν ικανές «να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να εισέλθουν παρανόμως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια διεθνή βοήθεια που τους χορηγούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ