ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς ανώτατο όριο η υποδοχή προσφύγων λέει η Μέρκελ

Χωρίς ανώτατο όριο η υποδοχή προσφύγων λέει η Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ REUTERS/Fabrizio Bensch

Την πολιτική της σε σχέση με το προσφυγικό υπερασπίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για την υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου.

Η Μέρκελ τόνισε για άλλη μια φορά πως το προσφυγικό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

"Δεν μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό στα γερμανοαυστριακά σύνορα", δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Augsburger Allgemeine" και έκανε λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας λόγων και έργων.

"Αν εγώ σήμερα ως καγκελάριος θέσω ένα όριο και αυτό το όριο δεν τηρηθεί, επειδή ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα έχω κρατήσει την υπόσχεσή μου και θα έχω επιδεινώσει το πρόβλημα", δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι εργάζεται προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί, στην κατεύθυνση της κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών και της συνεργασίας με την Τουρκία.

Την πολιτική της καγκελαρίου υπερασπίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ουλμ,ενόψει του Συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που αρχίζει την Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να δοθούν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν.

"Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη και για αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί. Πρέπει να εργαστούμε για μια λύση από κοινού με τα ευρωπαϊκά κράτη. Προϋπόθεση όμως ,για την επιτυχία είναι η σταθερή οικονομική κατάσταση των κρατών", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ