ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Γιατί αναβάλλονται τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου

Κωνσταντινούπολη: Γιατί αναβάλλονται τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου
reuters/ file photo

Για το τέλος Δεκεμβρίου μεταφέρονται τα επίσημα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης –το μεγαλόπνοο έργο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου αεροδρόμιου της Κωνσταντινούπολης ήταν προγραμματισμένα για τις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής επετείου στην Τουρκία. Λίγες μέρες πριν, όμως το μέρος μοιάζει ακόμα με εργοτάξιο, αφού τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να αναβάλλουν για αργότερα την επίσημη ημερομηνία εγκαινίων.

Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει μια «ήπια» έναρξη λειτουργίας του, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του νέου αεροδρομίου, Kadri Samsunlu.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πραγματοποιείται μόνο περιορισμένος αριθμός πτήσεων από εκεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και μόνο από την Turkish Airlines.

«Στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει το μεγάλο άνοιγμα, το “bing bang”, που σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ατατούρκ θα μεταφερθούν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στις απεργίες των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, οι Ενώσεις των εργαζομένων παρομοίαζαν τις συνθήκες εργασίας με στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των εργασιών, το 2015, 27 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο αεροδρόμιο, κυρίως λόγω ατυχημάτων ή προβλημάτων υγείας.

Πάνω από 36.000 άνθρωποι εργάζονταν εδώ και τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο εργοτάξιο για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το νέο αεροδρόμιο θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο, που αναμένεται να εξυπηρετεί ετησίως περί τα 90 εκατομμύρια επιβάτες, έχει στοιχίσει 11 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ