ΚΟΣΜΟΣ

Ράμα: «Ας ευχαριστούμε το Θεό που δε χάθηκε κάποιος αθώος από μια εξτρεμιστική τρέλα»

Ράμα: «Ας ευχαριστούμε το Θεό που δε χάθηκε κάποιος αθώος από μια εξτρεμιστική τρέλα»
Facebook

Την στάση της αλαβανικής αστυνομίας στο περιστατικό με τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε τον 35χρονο ομογενή, «εξτρεμιστή» που έθεσε σε κίνδυνο τους αστυνομικούς.

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα ,σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» και καταλήγει:

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Το χρονικό και η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ με Καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο Αργυρόκαστρο, αφού η αστυνομία κατέβασε την Ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά το himara.gr, o νεαρός, μετά το επεισόδιο, κρύφθηκε στο υδραγωγείο του χωριού και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας που επικαλούνται τοπικά μέσα ανέφερε πως: «Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσίφας δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας. Άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών».

«Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να καλυφθούν για να προστατεύσουν τις ζωές τους και με ένα μεγάφωνο επανειλημμένα κάλεσαν τον άνδρα, που συνέχιζε να πυροβολεί, να παραδοθεί και να πετάξει το όπλο του.

Ο Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί κατά των ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο της ζωές τους. Σε απάντηση, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, οι ειδικές δυνάμεις τον σκότωσαν.

Στο σημείο βρέθηκε ένα όπλο καλάσνικοφ, δυο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 κάλυκες. Στο σπίτι του Κατσίφα βρέθηκε μια στολή παραλλαγής», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οργή στους Βουλιαράτες

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στους Βουλιαράτες με τους κατοίκους του χωριού να ξεσπούν κατά των αστυνομικών αρχών.

Βίντεο που αναερήθηκε στο Facebook δείχνει με τις έντονες αποδοκιμασίες κατά των αστυνομικών από Βορειοηπειρώτες.

«Το φάγατε το παιδί, ντροπή σας, (...)παλιοτόμαρα», ακούγεται να φωνάζει μια γυναικά την ώρα που αποχωρούν τα οχήματα της αστυνομίας.

Ένας άλλος κάτοικος του χωριού τους αποκαλεί «καθίκια», ενώ στη συνέχεια φαίνεται να τα «βάζει» με τους συγχωριανούς του, υποστηρίζοντας: «Φωνάξτε τώρα όλοι, προηγουμένως δεν φώναζε κανείς, δεν πήγε κανείς να μην τους αφήσουμε. Τώρα φωνάξτε όλοι, ήρωες να γίνουμε!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ