ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη ανακοίνωση της Λέστερ: Νεκρός ο Ταϊλανδός και όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο

Επίσημη ανακοίνωση της Λέστερ: Νεκρός ο Ταϊλανδός και όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο
REUTERS/Jorge Silva

Μια ημέρα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου έξω από το γήπεδο της Λέστερ, η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα το βράδυ της Κυριακής τον θάνατο του ιδιοκτήτη της, Βιχάι Σριβανταναπράμπα.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση της Λέστερ:

«Με μεγάλη θλίψη και μαζεύοντας τα κομμάτια της καρδιάς μας επιβεβαιώνουμε ότι ο πρόεδρος της ομάδας, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τις ζωές τους με τραγικό τρόπο το απόγευμα του Σαββάτου όταν το ελικόπτερο που μετέφερε εκείνον και άλλους τέσσερις έπεσε ακριβώς έξω από το "King Power Stadium". Κανένας από τους πέντε επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Οι σκέψεις όλων στο σύλλογο είναι στην οικογένεια του και τις οικογένειες όλων όσων επέβαιναν στο ελικόπτερο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο άνδρα. Έναν άνθρωπο με καλοσύνη, γενναιοδωρία, η ζωή του οποίο καθορίστηκε από την αφοσίωσή του στην οικογένεια του και σε όσους καθοδηγούσε με μεγάλη επιτυχία. Η Λέστερ ήταν μία οικογένεια κάτω από την καθοδήγηση του. Είναι μία οικογένεια η οποία θα συνεχίσει το έργο του και θα διατηρήσει το όραμα του για το σύλλογο το οποίο είναι τώρα η κληρονομιά του.

Ένα βιβλίο συλλυπητηρίων θα ανοίξει στο King Power Stadium την Τρίτη για όσους φιλάθλους θέλουν να αποτείνουν φόρο τιμής και θα παραδοθεί στην οικογένεια του Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Όσοι δεν μπορούν να επισκεφτούν το King Power Stadium θα μπορούν να το κάνουν διαδικτυακά σε σχετική ενότητα της ιστοσελίδας της ομάδας.

Οι αναμετρήσεις της πρώτης ομάδας με την Σαουθάμπτον για το Κύπελλο Αγγλίας και η αναμέτρηση της αναπτυξιακής ομάδας με την Φέγενορντ που ήταν προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τρίτη αναβάλλονται.

Όλα τα μέλη του συλλόγου είναι πραγματικά συγκινημένα από την αντίδραση της ποδοσφαιρικής οικογένειας και τα μηνύματά υποστήριξης και αλληλεγγύης είναι βαθύτατα εκτιμητέα αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Όπως μετέδωε το πρακτορείο Reuters, τα υπόλοιπα θύματα είναι οι Nursara Suknamai και Kaveporn Punpare (μέλη της εταιρίας του Βιχάι Σριβανταναπράμπα), ο πιλότος του ελικοπτέρου Eric Swaffer και η επιβάτιδα Izabela Roza Lechowicz.

Οι οπαδοί της ομάδας πάντως είχαν ήδη αρχίσει να τον θρηνούν, πριν ανακοινωθεί και επίσημα ο θάνατός του πηγαίνοντας έξω από το γήπεδο για να αφήσουν λουλούδια και αντικείμενα στη μνήμη του.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά το τέλος του αγώνα της Λέστερ με τη Γουέστ Χαμ (1-1). Το ελικόπτερο του Ταϊλανδού απογειώθηκε, όπως κάθε φορά, από το «King Power Stadium» και, λίγα λεπτά μετά, κατέπεσε εκτός γηπέδου και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ το γήπεδο εκκενώθηκε και η αποστολή της Γουέστ Χαμ αποχώρησε.

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν ασαφή. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε κάποιου είδους βλάβη στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με έναν φίλαθλο που επικαλείται το BBC «ο ουραίος έλικας δεν λειτουργούσε σωστά και στροβιλιζόταν ανεξέλεγκτα».

Όπως δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ο φωτογράφος Ράιαν Μπράουν ο οποίος κάλυπτε τον αγώνα «ο κινητήρας σταμάτησε. Γύρισα να δω και έκανε έναν αλλόκοτο θόρυβο, σαν να τρίζει. Κι έπειτα, το ελικόπτερο σταμάτησε. Γύρισα και στροβιλιζόταν εκτός ελέγχου. Μετά ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος και ακολούθησε μία τεράστια φλόγα».

«Είδα τον Κάσπερ Σμάιχελ να τρέχει πρώτος από το στάδιο κι έπειτα πλήθη από ανθρώπους της ασφάλειας και του γηπέδου. Βρισκόμουν έξω από τη μία πλευρά και το ελικόπτερο συνετρίβη στην άλλη», αναφέρει άλλος ένας φίλαθλος που μόλις είχε βγει από το γήπεδο.

Ποιος ήταν ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα

Γεννημένος στην Μπανγκόκ το 1958, ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, ήταν ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊλάνδη.

Ιδρυτής της εταιρείας King Power International εξαγόρασε τη Λέστερ το 2010 έναντι 39 εκατομμυρίων λιρών.

Λίγα χρόνια μετά, το 2016, η ομάδα κατάφερε να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί της Premier League και να στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Ενώ ένα χρόνο αργότερο έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ