ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Αγιάκο παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της και απαρνήθηκε τον τίτλο της

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Αγιάκο παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της και απαρνήθηκε τον τίτλο της
Mandatory credit Kyodo/via REUTERS

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκε η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Αγιάκο με τον «θνητό» αγαπημένο της Κέι Μορίγια σε μια λαμπρή τελετή στο Τόκιο, στο ναό Meiji.

Καθώς το ζευγάρι έμπαινε στον ιερό ναό, πλήθος κόσμου φώναζε «συγχαρητήρια» (σσ. στα ιαπωνικά "banzai").

Η πριγκίπισσα Αγιάκο ήταν ντυμένη με ένα απαλό κίτρινο κιμονό, το οποίο είχε πάνω του κεντημένα ροζ λουλούδια και πράσινα φύλλα και το συνδύασε με έναν μωβ φαρδύ παντελόνι. Στη συνέχεια άλλαξε το κιμονό της με ένα κόκκινο.

Ο Μορίγια φόρεσε ένα μαύρο παλτό, γκρίζο παντελόνι και ένα καπέλο που άνηκε στον πατέρα της νύφης, πρίγκιπα Τακαμόντο.

Η τελετή ήταν ιδιωτική, την οποία παρακολούθησαν μόνο τα στενά μέλη της οικογένειας και η οποία είχε παραδοσιακό... άρωμα Ιαπωνίας, καθώς και ανταλλαγή δώρων και όρκων.

Το ζευγάρι αφού ολοκληρώθηκε η τελετή βγήκε από ναό, όπου και έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ο Μορίγια είπε ότι η νέα του γυναίκα είναι πολύ όμορφη και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να την υποστηρίξω και, χέρι με χέρι, να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη οικογένεια».

«Τρομάζω από το πόσο ευλογημένη είμαι», είπε με τη σειρά της η Αγιάκο. Από νεαρή ηλικία η ίδια διδάχτηκε πως όταν γεννιέται κάποιος στη βασιλική οικογένεια, καθήκον του είναι να στηρίζει τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα. «Θα αφήσω την αυτοκρατορική οικογένεια σήμερα, αλλά η υποστήριξή μου θα βρίσκεται πάντα σε αυτούς», είπε.

Η Αγιάκο δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ χαρούμενη που τέλεσε το γάμο της στο συγκεκριμένο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος προ προ πάππου της, αυτοκράτορα Μέιτζι και τη σύζυγό του.

Η 28χρονη Αγιάκο είναι το μικρότερο παιδί της πριγκίπισσας Χισάκο και του πρίγκιπα Τακαμόντο, ξάδερφο του αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Σύμφωνα με τον αυτοκρατορικό νόμο της Ιαπωνίας, γυναίκες μέλη της βασιλικής οικογένειας χάνουν τους τίτλους, την ιδιότητα και το επίδομά τους εάν επιλέξουν να παντρευτούν κάποιον που δεν έχει βασιλικούς ή αριστοκρατικούς δεσμούς.

Ο ίδιος κανόνας ωστόσο, δεν ισχύει για άνδρες μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σχετικά με το γάμο με τον 32χρονο Μορίγια - υπάλληλος της ναυτιλιακής εταιρείας Nippon Yusen KK - η πριγκίπισσα θα αποκηρύξει τον τίτλο της και θα λαμβάνει ένα ποσό των 950.000 δολαρίων από την ιαπωνική κυβέρνηση για όσο ζει.

Japan's Princess Ayako surrenders her royal status as she marries for love

Helen Regan and Yoko Wakatsuki, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ