ΚΟΣΜΟΣ

Προφυλακιστέος ο Σίζαρ Σέιοκ για την αποστολή των τρομοπακέτων στις ΗΠΑ

Προφυλακιστέος ο Σίζαρ Σέιοκ για την αποστολή των τρομοπακέτων στις ΗΠΑ
REUTERS

Την προφυλάκιση, χωρίς δυνατότητα εγγύησης, του υπόπτου που κατηγορείται για την αποστολή τρομοδεμάτων σε 14 επικριτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διέταξε δικαστήριο του Μαϊάμι.

Ο Σίζαρ Σέιοκ, κατηγορείται ότι ταχυδρόμησε τα δέματα σε ηγετικά στελέχη και υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς επίσης και στο CNNi την περασμένη εβδομάδα.

Η επόμενη ακρόασή του ορίστηκε για την Παρασκευή στο Μαϊάμι.

Ο 56χρονος Σέιοκ αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων διαπολιτειακή μεταφορά και παράνομη αποστολή εκρηκτικών, απειλή εναντίον πρώην πρόεδρου και επίθεση εναντίον ομοσπονδιακών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ύποπτος θα διωχθεί ποινικά και από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο στρίπερ που αναστάτωσε τις ΗΠΑ

Πολύ πριν ο Σίζαρ Σέιοκ συλληφθεί, ο 56χρονος πρώην στρίπερ είχε εκδηλώσει εκρήξεις βίαιου θυμού, απειλώντας να βάλει βόμβα σε μια ηλεκτρική εταιρεία και αναρτώντας στο Ίντερνετ «δηλητηριώδεις» επιστολές.

Το 2002 απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες ότι απείλησε να βάλει βόμβα σε μια ηλεκτρική εταιρεία κοινής ωφελείας επειδή προσπάθησε να του κόψει το φως, λέγοντας στον αντιπρόσωπο της εταιρείας ότι θα είναι «χειρότερα από την 11η Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με μια αναφορά της αστυνομίας του Μαϊάμι. Στη διάρκεια των ετών είχε συλληφθεί για οικογενειακή βία, κλοπή και απάτη.

Τους τελευταίους μήνες ο Σέιοκ, ο οποίος είναι εγγεγραμμένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καταφερόταν στο Facebook εναντίον Δημοκρατικών όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα και δημοσιοποιούσε στο Twitter δηλητηριώδεις επιθέσεις εναντίον του Τζορτζ Σόρος. Έγραψε ένα μήνυμα κατά του Σόρος στο Twitter την Τετάρτη, δύο ημέρες αφού ταχυδρόμησε μια βόμβα στην κατοικία αυτού του δισεκατομμυριούχου χρηματοδότη των Δημοκρατικών, όπως υποστηρίζουν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Μερικές ώρες αφού οι ομοσπονδιακές αρχές τον συνέλαβαν στο Πλαντέισον της Φλόριντα, οι καταχωρίσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το περιπετειώδες εργασιακό ιστορικό του άρχισαν να σκιαγραφούν τον άνδρα, του οποίου οι αυτοσχέδιες βόμβες προκάλεσαν ένα ανθρωποκυνηγητό σ' ολόκληρη τη χώρα.

Κατηγορείται ότι έστειλε πακέτα-βόμβες στον Ομπάμα, την Κλίντον και άλλες δημόσιες προσωπικότητες που ο Τραμπ συχνά χλευάζει.

Ο Σέιοκ έχει εργασθεί ως στρίπερ, ως επαγγελματίας παλαιστής του κατς, ως διευθυντής καταστήματος και ως διαφημιστής κλαμπ, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις με ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Το λευκό βαν του, το οποίο κατέσχεσαν οι αρχές, είχε στα παράθυρα πολλές αφίσες υπέρ του Τραμπ, ανάμεσά τους ένα σκίτσο που εικονίζει τον πρόεδρο να στέκεται πάνω σ' ένα άρμα μάχης που γράφει «Τραμπ». Το βαν είχε επίσης φωτογραφίες της Κλίντον και άλλων Δημοκρατικών, πάνω στα πρόσωπα των οποίων ήταν κολλημένοι στόχοι σκοποβολής.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές πού ζούσε ή εργαζόταν ο Σέιοκ τελευταία. Τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιείχαν διάφορες αφηγήσεις που δεν ήταν δυνατό να επαληθευθούν.

Ο Ντέιβιντ Σάιπκιν, 39 ετών, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, θυμάται πως έβλεπε το βαν παρκαρισμένο έξω από ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο σπίτι του για περισσσότερο από έναν χρόνο και μέχρι και το φετινό καλοκαίρι.

«Είχε συχνά μια πόρτα ανοιχτή ή ένα παράθυρο ανοιχτό, πράγμα που με έκανε να πιστεύω πως ήταν κάποιος μέσα», είπε ο Σάιπκιν σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Έμενε όλη τη νύκτα. Το είδα δεκάδες φορές».

Νωρίτερα σήμερα, εντοπίστηκε άλλο ένα δέμα που προοριζόταν για τα γραφεία του CNNi στην Ατλάντα. Όπως ανέφερε το FBI, το πακέτο αυτό ήταν παρόμοιο με τα υπόλοιπα 14. Το δέμα βρέθηκε σε ένα ταχυδρομείο της Ατλάντας, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του CNNi Τζεφ Ζάκερ.

Πυροτεχνουργοί του FBI και άλλα μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έσπευσαν στο σημείο, αφού ενημερώθηκαν από την Επιθεώρηση της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Ο Ζάκερ διευκρίνισε ότι τα γραφεία του δικτύου δεν αντιμετώπισαν κανέναν κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ