ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» δείγμα σεληνιακού εδάφους από τη σοβιετική εποχή

Στο «σφυρί» δείγμα σεληνιακού εδάφους από τη σοβιετική εποχή
Courtesy Sotheby's/Handout via REUTERS

Δείγματα σεληνιακού εδάφους που είχε φέρει στη Γη ο σοβιετικός αυτόματος διαπλανητικός σταθμός «Λουνά-16» το 1970, θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Προς το παρόν πρόκειται για το μοναδικό νόμιμο δείγμα σεληνιακού εδάφους που βρίσκεται σε κατοχή ιδιώτη και γι’ αυτόν τον λόγο ο διοργανωτής της δημοπρασίας αναμένει ότι η προσφορά που θα δοθεί στη δημοπρασία θα κυμανθεί από 700 χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο δολάρια!

Οι τρεις μικρές πέτρες σεληνιακού εδάφους, που φυλάσσονται σε μια θήκη καλυμμένη από γυαλί, το μέγεθος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 2mm, ανήκουν στην Νίνα Καρολιόβα, χήρα του εκλιπόντος θεμελιωτή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Κορολιόφ.

Πωλητής είναι ένας συλλέκτης από τις ΗΠΑ ο οποίος τήρησε την ανωνυμία του και είχε αγοράσει το εν λόγω δείγμα σεληνιακού εδάφους το 1993 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, από την Καρολιόβα έναντι του ποσού των 442.500 δολαρίων. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δείγματα σεληνιακού εδάφους αποτελούν κρατική ιδιοκτησία των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

2018 10 30T120315Z 617993949 RC1AE86404F0 RTRMADP 3 SPACE MOON AUCTION


Πηγή: Courtesy Sotheby's/Handout via REUTERS

Οι συλλέκτες σπανίων αντικειμένων έχουν διαθέσει σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν διαστημικά τεχνουργήματα. Πέρυσι στον οίκο Sotheby’s πουλήθηκε έναντι 1,8 εκατομμυρίων, ένα διαστημικό σακίδιο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άμστρονγκ για να βάζει δείγματα εδάφους που περισυνέλεξε κατά την διάρκεια της αποστολής του στην Σελήνη.

Ωστόσο πριν τη δημοπρασία, έπρεπε να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το ποιος έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των δειγμάτων αυτών. Το δικαστήριο έγινε, αλλά η NASA η οποία διεκδικούσε τα δείγματα αυτά έχασε το δικαστήριο.

Ένα μικρό κομμάτι σεληνιακού εδάφους, που μοιάζει με ράβδο, ζύγιζε συνολικά 100 γραμμάρια και είχε μεταφερθεί στη Γη από το διαστημόπλοιο «Λουνά-16» υπήρξε το τρίτο δείγμα σεληνιακού εδάφους που έφθασε στην Γη μετά την αποστολή των «Απόλλων-11» και «Απόλλων 12».

Η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να πάρει δύο ακόμη φορές δείγματα σεληνιακού εδάφους κατά την διάρκεια των αποστολών «Λουνά-20» και «Λουνά-24».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ