ΚΟΣΜΟΣ

Φατίχ Ντονμέζ: Έτοιμη η Τουρκία να αγοράσει και δεύτερο γεωτρύπανο μετά τον «Πορθητή»

Φατίχ Ντονμέζ: Έτοιμη η Τουρκία να αγοράσει και δεύτερο γεωτρύπανο μετά τον «Πορθητή»
REUTERS / KAAN SOYTURK

Απέπλευσε σήμερα από την Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, έσπευσε να στείλει το δικό του προκλητικό μήνυμα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στον λιμένα της πόλης.

Ο κ. Ντονμέζ προειδοποίησε ότι «το γεωτρύπανο “Φατίχ” (σ.σ. έτσι ονομάζεται ο “Πορθητής” στα τουρκικά) θα συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού» και πως «σε περίπτωση που γίνει κάποια παρενόχληση, τότε θα υπάρξει η απαραίτητη επέμβαση».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε ρίσκο για την ασφάλεια. Αλλά, εάν υπάρξει οποιαδήποτε παρενόχληση, τότε οι ναυτικές μας δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, την Τετάρτη ο «Πορθητής» θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο στόχο «Αλάνια 1», περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας.

Ο κ. Ντονμέζ πρόσθεσε ότι ο «Πορθητής» θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο και επισήμανε ότι η χώρα του είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει 5.000 - 6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, με τη βοήθεια συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ