ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένας «επισκέπτης» που καταχράστηκε τη φιλοξενία;

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένας «επισκέπτης» που καταχράστηκε τη φιλοξενία;
EPA

Η παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μοιάζει πλέον... δύσκολη και η σχέση του ιδρυτή των Wikileaks με το μοναδικό σύμμαχό του ίσως οδηγούνται σε οριστική ρήξη.

Έξι χρόνια μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα να παράσχει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να προστατευθεί από ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι σχέσεις του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks με το μοναδικό «σύμμαχό» του φαίνονται να καταρρέουν.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τις 19 Ιουνίου 2012 και ζήτησε επισήμως πολιτικό άσυλο στη χώρα προκειμένου να αποφύγη την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές θέλουν να τον δικάσουν για τη διαρροή το 2010 μέσω WikiLeaks, εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Οι αμερικανικές αρχές από την πλευρά τους ξεκίνησαν δικαστική διαδικασία εναντίον του τον Μάιο του 2010.

Στις 19 Μαΐου 2017 οι σουηδικές αρχές έκλεισαν την έρευνα που είχε ξεκινήσει εναντίον του Ασάνζ για σεξουαλικές επιθέσεις, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το βρετανικό ένταλμα σύλληψης εναντίον του για παραβίαση της υπό όρους απελευθέρωσής του.

Το 2012 ο ακτιβιστής εξήρε τον Ισημερινό ως το «θαρραλέο κράτος της Λατινικής Αμερικής» για την απόφαση παροχής ασύλου όμως πλέον, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στον Ισημερινό, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται «σύννεφα« στις σχέσεις του με τη χώρα.

Από τις 29 Μαρτίου 2018 η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει επιβάλει ένα νέο καθεστώς παραμονής του Ασάνζ στην πρεσβεία. Έτσι, πλέον δεν μπορεί να δέχεται επισκέπτες πλην των δικηγόρων του και δεν του επιτρέπεται να επικοινωνεί με την οικογένειά του και τους φίλους του, καθώς γίνονται παρεμβολές στο σήμα του τηλεφώνου και του ίντερνετ.

Ο Ασάνζ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισημερινού -προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη μέσω του δικηγόρου του και πρώην Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν- ότι «καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ελευθερία του», όπως ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο WikiLeaks.

Το περιστατικό με τη… γάτα η αρχή του τέλους της παραμονής Ασάντζ;

Τη Δευτέρα, οι δικαστικές αρχές του Ισημερινού απέρριψαν την προσφυγή Ασάνζ περί παραβίασης των δικαιωμάτων του ως απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να ρυθμίζει τους όρους διαβίωσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η δικαστής Κάρλα Μαρτίνες αποφάσισε ότι ο Ασάνζ οφείλει να υπακούσει στους νέους κανόνες της πρεσβείας που προβλέπουν να πληρώνει για το φαγητό του, τα ιατρικά του έξοδα, τις δαπάνες για το πλύσιμο των ρούχων του και να φροντίζει την υγιεινή των χώρων αλλά και της γάτας του.

Ο Ασάνζ κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης από το Λονδίνο και υποστήριξε ότι οι νέοι κανόνες αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι ο Ισημερινός δρομολογεί την «αποπομπή» του από την πρεβεία, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο για προσπάθειες άρσης της ασυλίας του.

Οι τεταμένες σχέσεις των δύο αντρών δεν αποτελούν έκπληξη καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, ο Λενίν Μορένο έχει χαρακτηρίσει τον Ασάνζ ως ένα «ενοχλητικό πρόβλημα που έχει κληρονομήσει».

Από την πλευρά του, ο 47χρονος Ασάνζ έχει υποστηρίξει ότι η παραμονή του στην πρεσβεία απειλείται, ενώ οι σχέσεις με τον Ισημερινό έχουν διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό που πιστεύει ότι οι επικοινωνίες του έχουν περιοριστεί εσκεμμένα, προκειμένου να επιλέξει ο ίδιος να φύγει, σύμφωνα με πηγές του CNNi.

Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισημερινού Ινίγο Σαλβαδόρ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόθεση ή απόπειρα για την άρση ασυλίας του Ασάνζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα. «Το μόνο πράγμα που ο Ισημερινός έχει πει στον κ. Ασάνζ είναι ότι το ζήτημα ασύλου είναι πρόβλημα μεταξύ του ίδιου και της βρετανικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ισημερινός: Η Βρετανία δεν θα εκδώσει τον Ασάνζ

Αξιωματούχοι του Ισημερινού αποστασιοποιούνται σταδιακά από τον ιδρυτή του Wikileaks, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρα επανέλαβε ότι η παραμονή Ασάνζ στην πρεσβεία θα διαρκέσει όσο ο ίδιος επιθυμεί.

«Οι μόνοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον κ. Ασάνζ αφορούν τις συνθήκες υγιεινής εντός της πρεσβείας. Οφείλει να διατηρεί καθαρούς τους χώρους που του έχουμε παραχωρήσει και να φροντίζει τη γάτα του», σημείωσε ο Ινίγο Σαλβαδόρ.

Ο Σαλβαδόρ δήλωσε ότι ο Ασάνζ μοιράζεται την αίθουσα συνεδριάσεων, υποδοχής και την κουζίνα με το προσωπικό της πρεσβείας και ότι οι συνθήκες διαβίωσής του στο κτήριο παρεμποδίζουν το έργο της διπλωματικής αποστολής, γι’ αυτό και επιβλήθηκαν οι νέοι κανόνες.

Μιλώντας στο CNNi, o Ινίγο Σαλβαδόρ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένθια έστειλε επιστολή στον Ασάνζ τον Αύγουστο δίνοντάς του τις εξής δύο επιλογές: είτε να παραμείνει στην πρεσβεία υπό τους νέους κανόνες είτε να παραδοθεί οικειοθελώς στις βρετανικές αρχές.

Στην περίπτωση που ο 47χρονος ακτιβιστής αποφασίσει να παραδοθεί, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισημερινού υποστήριξε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις δικαστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η ποινή που θα επιβληθεί για την παραβίαση των όρων θα είναι μέγιστης διάρκειας έξι μηνών, και πως δεν θα εκδοθεί σε τρίτη χώρα, όπου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με θανατική ποινή.

Το CNNi δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις διαβεβαιώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου περί μη έκδοσης του Ασάνζ ή το κατά πόσο εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ το WikiLeaks δεν θέλησε να σχολιάσει επίσημα για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο CNNi ότι «δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει ότι έχει υποβληθεί ή παραληφθεί αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ έως ότου συλληφθεί».

Νομικά προβλήματα με την υπηκοότητα Ασάνζ

Στο ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ασάνζ-Ισημερινού, προστίθενται τα όσα ισχυρίζεται η νομοθέτης Πάολα Βιντιμίλα, ότι δηλαδή υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν παρατυπίες αναφορικά με την υπηκοότητα που χορηγήθηκε από τον Ισημερινό στον Ασάνζ το 2017.

Παράλληλα ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση, καλώντας σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την προεδρική κατοικία στο Κίτο. Μέσω βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Βιντιμίλα κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι «έχει υπονομεύσει τη χώρα μας πάνω από μία φορά και τώρα αποφάσισε να δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει μηνύοντας τον Ισημερινό».

Τα σχόλιά της φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στον Ισημερινό σχετικά με το πόσο έχει κοστίζει η παραμονή Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας το ποσό εκτιμήθηκε στα έξι εκατομμύρια δολάρια.

Julian Assange: The house guest who overstayed his welcome?, by Claudia Rebaza and Lauren Said-Moorhouse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ