Κυπριακό: Χωριστές συναντήσεις Λουτ με Αναστασιάδη - Ακκιντζί
Χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, είχε η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Όπως και στο πρώτο ταξίδι της, έτσι και τώρα, η κ. Λουτ δεν έκανε δηλώσεις.
Οι συναντήσεις συνέπεσαν μια μέρα μετά τη συζήτηση της έκθεσης του γ.γ. για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ: «Tα μέρη, το συντομότερο δυνατόν, να καθορίσουν και συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον».
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος χαιρέτισε τη θέση του γενικού γραμματέα ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία. Επίσης, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε στην κ. Λουτ τη θέση του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης.
Ν. Αναστασιάδης στο CNN Greece: Επιθυμία μας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Σε ερώτηση εάν η κ. Λουτ αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Προδρόμου επισήμανε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση με την κ. Λουτ, προσθέτοντας ότι θα διατυπώσει τις θέσεις και απόψεις του και δημοσίως.
Αναμένεται ότι σύντομα θα καθοριστεί το πρόγραμμα της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα στο Περιστέρι: Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες
07:52
Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για την ασφάλεια σε αεδρομία και τρένα: «Αφήνετε τους πολίτες ακάλυπτους»
07:50
Τράπεζες: Πυλώνας διαφοροποίησης και νέα πηγή εσόδων η επενδυτική τραπεζική
07:40
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ: Γιατί ο Τραμπ «πάγωσε» - προς το παρόν - τα σχέδια επέμβασης στο Ιράν: Ο ρόλος Νετανιάχου και τα αντίποινα
07:30